27.04.2022.

21:00

Foto: Shutterstock

Vesti

ČUDO OD BILJKE! Medvedu je ona prvi prolećni obrok, a za ljude predstavlja riznicu zdravlja!

Sremuš je u proleće najdelotvorniji. ​Sremuš je još poznat i pod nazivima divlji i medveđi luk. Medveđi luk je dobio naziv zahvaljujući medvedu kojem je to prvi prolećni obrok. Medved nakon dugog zimskog sna treba nešto brzo za okrepu, a medveđi luk mu pruža sve ono što mu treba.

Informer

Sremuš je u proleće najdelotvorniji

Iako su poznati zdravstveni benefiti ove biljke i aroma koja neodoljivo podseća na nešto blažu verziju beloga luka, sremuš još uvek na jelovnicima nema ono mesto koje zaslužuje.

Ipak, važno je da upozorimo, ukoliko krenete u potragu za ovom poslasticom, ne bi li obogatili pokoji recept, budite oprezni, jer ljudi znaju da ga zamene s otrovnim biljkama.

Upravo ti vesnici proleća, mladi listovi sremuša su najukusniji i najzdraviji, kažu nutricionisti.

- Stari listovi sremuša imaju ljući i oporiji ukus, tako da se lišće sremuša, najčešće koristi za pripremu salate. Sremuš se takođe može koristiti za regulaciju krvnog pritiska, smanjenja masnoće u krvi i protiv crevnih parazita - kaže nutricionista Irena Petrović.

Jedna od najvećih vrednosti sremuša jeste vitamin C koji je neophodan za lečenje prolećnog umora, jer preko zime se uglavnom koriste namirnice, koje su termički tretirane čime se smanjuje deo vitamina.

Hleb od sremuša 

Od sremuša može i da se pravi hleb. Dovoljno je da se seckani sremuš pomeša sa oštrim i integralnim brašnom i dalje radi po uobičajenom receptu za hleb.

Lukovice za lekove

Sa branjem listova prestaje se čim biljka počne da cveta, ali se zato lukovice skupljaju u letnjim i jesenjim mesecima i služe za spravljenje različitih lekova.

Sremuš raste u grozdovima i ima prepoznatljiv miris belog luka. Koristi se u tradicionalnoj medicini za lečenje visokog krvnog pritiska, reguliše nivo holesterola i stomačne tegobe. Divlji beli luk se koristi u ishrani. Terapeutski deluje kao i beli luk, sremuš ima eterična ulja koja sadrže sumpor (alicin).

Divlji beli luk snižava visok krvni pritisak, koji ako se ne leči može dovesti do ateroskleroze, srčanog i moždanog udara. Ova biljka ima mogućnost da širi krvne sudove i čini ih elastičnim, jača srčani mišić.

Antibakterijska i antigljivična jedinjenja povoljno deluju na ravnotežu bakterijske flore, umiruju upale, nadimanje, grčeve, zatvor i druge stomačne probleme. Štiti organizam od prehlada i gripa, pročišćava disajne puteve, olakšava disanje i umiruje kašalj.

Veruje se i da divlji beli luk ima i antikancerogena svojstva.

Informer

Sremuš ima miris belog luka

Pesto i tinktura od sremuša

Većina ljudi koristi divlji beli luk kao zamenu za beli luk. Listovi sremuša se beru tokom aprila i maja i dodaju u variva, jela od mesa, marinade, salate. Od sremuša se može napraviti pesto.

Pesto sos od sremuša

Potrebno:

sremuš (listovi 100 grama)
pinjola, orasi, badem ili suncokret (50 grama)
soli (po ukusu)
sir (50 grama)
limun (sok kašičica)
maslinovo ulje (100 ml)

Priprema: 

Sremuš, koštunjavo voće i so samleti dok se ne sjedini. Sir narendati, pa dodati prethodno napravljenoj smesi i začiniti sokom od limuna i maslinovim uljem. Pesto može da se čuva u frižideru nedelju dana.

Tinktura od sremuša

Od sremuša se pravi i tinktura za koju se smatra da pomaže kod reumatičnih tegoba i pročišćuje krv. Sitno se isecka oko 20 listova sremuša kojima se doda jedan litar domaće rakije.

Bonus video: