Vesti
ČUDO OD BILJKE! Medvedu je ona prvi prolećni obrok, a za ljude predstavlja riznicu zdravlja!
Sremuš je u proleće najdelotvorniji. Sremuš je još poznat i pod nazivima divlji i medveđi luk. Medveđi luk je dobio naziv zahvaljujući medvedu kojem je to prvi prolećni obrok. Medved nakon dugog zimskog sna treba nešto brzo za okrepu, a medveđi luk mu pruža sve ono što mu treba.
Iako su poznati zdravstveni benefiti ove biljke i aroma koja neodoljivo podseća na nešto blažu verziju beloga luka, sremuš još uvek na jelovnicima nema ono mesto koje zaslužuje.
Ipak, važno je da upozorimo, ukoliko krenete u potragu za ovom poslasticom, ne bi li obogatili pokoji recept, budite oprezni, jer ljudi znaju da ga zamene s otrovnim biljkama.
Upravo ti vesnici proleća, mladi listovi sremuša su najukusniji i najzdraviji, kažu nutricionisti.
- Stari listovi sremuša imaju ljući i oporiji ukus, tako da se lišće sremuša, najčešće koristi za pripremu salate. Sremuš se takođe može koristiti za regulaciju krvnog pritiska, smanjenja masnoće u krvi i protiv crevnih parazita - kaže nutricionista Irena Petrović.
Jedna od najvećih vrednosti sremuša jeste vitamin C koji je neophodan za lečenje prolećnog umora, jer preko zime se uglavnom koriste namirnice, koje su termički tretirane čime se smanjuje deo vitamina.
Hleb od sremuša
Od sremuša može i da se pravi hleb. Dovoljno je da se seckani sremuš pomeša sa oštrim i integralnim brašnom i dalje radi po uobičajenom receptu za hleb.
Lukovice za lekove
Sa branjem listova prestaje se čim biljka počne da cveta, ali se zato lukovice skupljaju u letnjim i jesenjim mesecima i služe za spravljenje različitih lekova.
Sremuš raste u grozdovima i ima prepoznatljiv miris belog luka. Koristi se u tradicionalnoj medicini za lečenje visokog krvnog pritiska, reguliše nivo holesterola i stomačne tegobe. Divlji beli luk se koristi u ishrani. Terapeutski deluje kao i beli luk, sremuš ima eterična ulja koja sadrže sumpor (alicin).
Divlji beli luk snižava visok krvni pritisak, koji ako se ne leči može dovesti do ateroskleroze, srčanog i moždanog udara. Ova biljka ima mogućnost da širi krvne sudove i čini ih elastičnim, jača srčani mišić.
Antibakterijska i antigljivična jedinjenja povoljno deluju na ravnotežu bakterijske flore, umiruju upale, nadimanje, grčeve, zatvor i druge stomačne probleme. Štiti organizam od prehlada i gripa, pročišćava disajne puteve, olakšava disanje i umiruje kašalj.
Veruje se i da divlji beli luk ima i antikancerogena svojstva.
Pesto i tinktura od sremuša
Većina ljudi koristi divlji beli luk kao zamenu za beli luk. Listovi sremuša se beru tokom aprila i maja i dodaju u variva, jela od mesa, marinade, salate. Od sremuša se može napraviti pesto.
Pesto sos od sremuša
Potrebno:
sremuš (listovi 100 grama)
pinjola, orasi, badem ili suncokret (50 grama)
soli (po ukusu)
sir (50 grama)
limun (sok kašičica)
maslinovo ulje (100 ml)
Priprema:
Sremuš, koštunjavo voće i so samleti dok se ne sjedini. Sir narendati, pa dodati prethodno napravljenoj smesi i začiniti sokom od limuna i maslinovim uljem. Pesto može da se čuva u frižideru nedelju dana.
Tinktura od sremuša
Od sremuša se pravi i tinktura za koju se smatra da pomaže kod reumatičnih tegoba i pročišćuje krv. Sitno se isecka oko 20 listova sremuša kojima se doda jedan litar domaće rakije.
Bonus video: