30.04.2022.

18:09

Foto: pixabay.com

Vesti

OPREZ! MNOGO MASNE HRANE I JAJA MOŽE DA VAM ZAGORČA PRAZNIK! Evo, KOJE SU POSLEDICE...

Organizam se još nije odmorio od prejake hrane tokom Vaskrsa, a sada mora da se izbori i sa bogatom prvomajskom trpezom.

Docent dr Milan Ćeranić, načelnik Odeljenja minimalno invazivne hirurgije Klinike za digestivnu hirurgiju UKC Srbije potvrdio je da ima povećanog broja pacijenata usled prejedanja, pogotovo jajima, te da imaju povećan obim posla.

Informer

Ne preterujte sa jajima

Ne odlagati operaciju

-Bio je Vaskrs, jela su se i jedu se jaja, a to provocira napad žuči. Naš narod voli lepo da jede, jede se i masno, a neki su ljudi i postili. To upravo izaziva probleme sa žučnom kesom. S obzirom na to, treba pratiti bol ispod desnog rebarnog luka nakon konzumiranja masne hrane i jaja, a nekada čak i nevezano za to. To postavlja sumnju na zapaljenje žučne kese - objašnjava doc. dr Ćeranić za Telegraf.rs.

Takvi pacijenti, kako navodi, treba da se jave u najbližu dežurnu ambulantu.

- Potrebno je da im se urade ultrazvuk, krvna slika i biohemija, da bi se dijagnostikovao problem - kaže doc.dr Ćeranić.

Neko stanje će zahtevati najpre antibiotike, pa operaciju, a neko odmah intervenciju.

- Najpametnije je da se ne odlaže operacija, jer kada se zapaljenje smiri, dođe do novog zapaljenja, pa se potpuno poremeti anatomija što otežava operaciju. Najvažnije je da takav pacijent ne sedi kod kuće,jer žuč može da se izlije- napominje dr Ćeranić.

Bonus video: