01.05.2022.

16:24

Foto:

Vesti

DA SE NIKAD VIŠE DECA NE UBIJAJU MALJEM! Preživeli logoraši o strahotama zločina NDH!

Dobrila, rodom iz okoline Kozarske Dubice, imala je svega deset godina kada je dovedena u logor Jasenovac, a pre toga je, kaže,preživela progon sa Kozare u Cerovljane gde je bio prvi sabirni logor na prostoru NDH.

''''Bilo nas je 12 u porodici, iz moje kuće stradali su otac, brat, sestra i stric. Dedu, koga sam neizmerno volela, izboli su na moje oči u Jasenovcu. Teško je i boli prisećati se tog. U početku sam milslila da je to neka igra, dok nismo bosi naterani u čamce iz Cerovljana za Jasenovac. Čula sam kako je strina predložila mojoj majci:''''Savka, da pobacamo decu u vodu, vode nas u peć, jer se pričalo da spaljuju ljude u pećima'''', prenela je Dobrila novinarima sećanje na logoraške dane u NDH.

Kada su prešli reku i ušli u logor, sačekao ih je špalir crnokošuljaša koji su odmah razdvajali decu,majke, žene potrebne za rad...

''''Najteže mi je bilo kada sam shvatila šta je to, da je to logor... Čupkali smo i jeli travu, a davali su nam malo kukuruznog brašna u mlakoj vodi, sve su nas boleli stomaci'''', priča Dobrila.

Njena poruka na Dan sećanja na žrtve zločina NDH je da se više nikada i nigde ne potegne malj ili zarđali nož kojim su ubijana deca, žene...

''''Da više nikada ne bude rata i osnivanja logora. Svim narodima želim da žive u slozi i miru'''', poručuje Dobrila.

Strahote Jasenovca preživeo je i Mile Vukmirović (87) koji se priseća kako su svako jutro iz Jasenovca odvodili logoraše u Donju Gradinu gde su ,kaže, ceo dan kopali rake, a uveče bi ih ustaše pobile.

''''Ujutro dođe druga grupa i zakopa ih, pa kopa raku i tako redom'''', priča Vukmirović kojem su ustaše pobile porodicu i sa očeve i sa majčine strane.

''''U logoru smo bili goli, bosi, ustaša šeta kraj žice , kad malo odmakne, pojedem malo trave. Zahvaljujući medicinskoj sestri koja nas je popisivala, nisu smeli da nas pobiju nego su nas poslali u sela po Slavoniji. Ja sam ostao kod teče Stanka Jurića, Hrvata, koji je uspeo da spase i moju sestru'''', priseća se Vukmirović.

Kaže da ne zna nikog ko je preživeo odlazak u Donju Gradinu.

''''Ko god je bio tamo, čak i ustaše, pobijeni su'''', rekao je Vukmirović novinarima.