02.05.2022.

09:16

Foto: mod.gov.rs

Vesti

NEKE OD POSLEDICA MOGU BITI OPASNE PO ŽIVOT! Ovi simptomi su znak da ste možda preležali koronu, A NISTE NI ZNALI!

Direktorka kliničko-bolničkog centra (KBC) "Bežanijska kosa" Marija Zdravković izjavila je danas da su posledice kovida kod pacijenata koji su preležali tu bolest najprimetnije u kardiovaskularnom i respiratornom sistemu.

- Smanjen kapacitet disanja, različite promene opstruktivno-restriktivnog tipa, zatim fokalni miokarditisi koji se u praksi ogledaju kroz aritmije. Najčešće te aritmije nisu toliko opasne, ali ima i onih koje su opasne po život - rekla je Zdravković za Radio-televiziju Srbije.

Informer

Marija Zdravković

Direktorka KBC-a je dodala da nije pravilo da pacijenti koji su imali težu kliničku sliku imaju i teže posledice kovida, ali je istakla da je kod onih koji su imali neko hronično oboljenje, ono ubrzano i pogoršano tokom kovida.

- Mi to viđamo svaki dan, ili napredniji stadijum, ili srčane insuficijencije kojih ima dosta posle kovida, ili uznapredovalu koronarnu bolest, uznapredovalu bubrežnu insuficijenciju. Plućni bolesnici zaista imaju ozbiljnije komplikacije - kazala je ona.

Zdravković je objasnila i da se najbolje oporavljaju osobe koje su pre kovida bile u dobroj fizičkoj kondiciji i da je od početka pandemije na KBC "Bežanijska kosa" lečeno više od 61.000 pacijenata sa korona virusom.

Bonus video: