13.05.2022.

19:22

Foto: Informer

Vesti

PROSLAVA MATURE UDARA PO DŽEPU! Roditelji u panici, podižu kredite, a deca im traže još i ovo

Po završetku školovanja učenici završnih razreda uveliko se pripremaju da tradicionalno proslave maturu sa svojim vršnjacima, a cene proslava u Srbiji variraju.

Cene proslava matura u Beogradu kreću se od 6.500 do 8.500 dinara, a maturanti od roditelja traže još i firmiranu garderobu, obuću, frizerske, manikirske i šminkerske usluge za devojčice, skupocene parfeme...

I dok su u Beogradu cene i preko 8.000 dinara, u južnim krajevima zemlje, proslava mature po učeniku iznosi simboličnih 1.500 dinara, kao štro je slučaj u Leskovcu.

Uzimajući u obzor prosečnu platu, roditelji su primorani da se zadužuju kada je reč o proslavi koja beleži jedan školski period.

- Roditelji se zadužuju. Pozajmljuju novac od prijatelja i rodbine ili dignu kredit u banci - rekao je za Telegraf.rs Milorad Antić, nastavnik i predsednik Foruma srednjih stručnih škola, dodajući da malo koji roditelj odbija da svojoj deci ne usliši želju zbog proteklog perioda koji je obeležila izolacija usled pandemije koronavirusa.

Prema navodima Telegrafa, za matursko veče potrebno je izdvojiti oko 33.500 - 41.500 dinara za devojčice, i 21.500 - 39.500 dinara za dečake.

Bonus video: