09.05.2022.

07:00

Foto: Fotoilustracija

Vesti

(VIDEO) KAD SE UJEDINE SRPSKA I KINESKA PAMET IZAĐE... PEGAZ - BRUTALAN DRON ZA VOJSKU SRBIJE! Ovo je neverovatno oružje, naša zemlja može da zaradi milijarde na...

Ceo projekat dobio je značajno ubrzanje kada je Srbija od Kine kupila BPL CH-92A i u tom ugovoru je dogovoren prenos tehnologije sa kineskog na naš dron Pegaz radi njegovog usavršenja i finalizacije.

Detaljan izgled i karakteristike moćnog Pegaza možete pogledati u videu ispod teksta. 

Prvi primerci domaće bespilotne letelice "pegaz", koji su usavršeni sa Kinezima, biće uvedeni u naoružanje do kraja ove godine. Oznake Vojske Srbije u prvom krugu, prema planovima, trebalo bi da ponesu tri daljinski vođene rakete zajedno sa jednom zemaljskom stanicom. 

Besposadne platforme deo su plana razvoja naše odbrane.

Posle prijema prvih letelica, počeće serijska proizvodnja dronova prema potrebama naših oružanih snaga.

Završetak projekta "Pegaz", višegodišnjeg poduhvata domaćih inženjera, teško bi bio moguć bez pomoći Kine. Istim ugovorom kojim je Srbija kupila kineske dronove CH-92 dogovorena je i tehnološka pomoć u završetku srpskog "pegaza".

"Letelica je samo deo kompleta uz letelicu ide i zemaljska stanica. To je znači zemaljska stanica, nalaze se udaljeni terminali i sistem za sletanje.

Naši dronovi isprva će biti naoružani kineskim raketama, a kasnije domaćim naoružanjem.

Po okončanju razvoja, "pegaz" će biti veoma sličan dronu CH-92, opremljen gotovo identičnom uređajima, s tim što će zbog manjih dimenzija moći da nosi nešto manji komplet naoružanja.

Bonus video!!!