15.05.2022.

13:48

Foto: www.spc.rs

Vesti

Poslanica patrijarha Porfirija: Patrijaršija simbol narodnog jedinstva!



U poslanici se navodi da je ovaj veliki praznik, zapravo praznik jedinstva i sloge, kada je od svih potvrđena svest o jedinstvu i kontinuitetu SPC, koja je u svim nevoljama delila i radost i tugu srpskog naroda, a Patrijaršija bila i ostala simbol narodnog jedinstva i onda kada je državno ustrojstvo i jedinstvo bivalo razbijeno.

Navodi se da veliki jubilej lane nije mogao biti obeležen zbog epidemije korona virusa i podseća da je SPC, od nezakonitog i nasilnog ukidanja Pećke patrijaršije 1766. godine, živela podeljena u mitropolije i episkopije u različitim državama, ali da se i u takvim uslovima svaka crkvena jedinica starala da očuva duhovni i nacionalni identitet svoje pastve i obezbedi opstanak srpskoga naroda.

Konačno je, posle pobede u Velikom ratu i stvaranju države južnih Slovena, 12. septembra 1920. godine u Sremskim Karlovcima, održan Sabor arhijereja na kome je, posle 154 godine uspostavljeno i kanonsko i administrativno jedinstvo i svečano proglašena obnovljena Pećka Patrijaršija, odnosno Srpska pravoslavna crkva, na području njene istorijske i kanonske jurisdikcije, navodi se u poslanici.

Dodaje se da je Sveti arhijerejski sabor SPC 28. septembra iste godine, najuglednijeg arhijereja tog doba, mitropolita beogradskog Dimitrija, izabrao za prvog patrijarha obnovljene patrijaršije.