20.05.2022.

21:13

Foto:

Vesti

ZNATE LI ŠTA JE SLANI PASULJ? Ova biljka ima afrodizijačka svojstva! Evo, nekoliko recepata...

Leblebija je na našim prostorima poznata pod nazivima slanutak, slani pasulj ili naut. Radi se o mahunastoj belančevinastoj biljci koja je izuzetno bogata nutrijentima vrednim za naše zdravlje i zato, ako već do sada niste, obavezno treba da je uvrstite u ishranu.

Sastavni je deo mediteranske i blistoistočne kuhinje. Čest je sastojak specijaliteta iz Grčke, Indije, Španije ili Portugala.

Leblebija može da bude u raznim bojama, kao što su crna, bež, braon ili crvena. Osim jedinstvenog ukusa i arome, nutricionisti je, između ostalog, preporučuju u ishrani dijabetičara, ali i za održavanje zdravlja srca, snižavanje visokog krvnog pritiska i holesterola, bolju probavu i jačanje kostiju.

Informer

Preporuka lekara

Lekari preporučuju leblebiju pacijentima koji pate od iritativnog sindroma debelog creva zbog velike količine biljnih vlakana.

Super hrana

U arapskom svetu leblebiji su pripisivana i afrodizijačka svojstva. O tome svedoči recept arapske kuhinje u kome se savetuje da se tokom zime, pre spavanja, koristi napitak od vode, meda, luka u prahu i mlevene leblebije. Zbog svojih osobina možemo slobodno reći da je leblebija – super hrana.

Leblebija je dostupna cele godine, a uglavnom se može naći u sušenom obliku ili u konzervi. Ima pomalo orašast ukus i puterastu teksturu i možete je kombinovati u raznim jelima.

Ako pripremate leblebiju u sušenom obliku, važno je da je pre kuvanja namačete u vodi 8-10 sati, baš kao kad pripremate pasulj. Pazite samo da je ne namačete duže od 12 sati, jer bi se vrlo brzo mogla raspasti tokom kuvanja.

Recept za hrskave leblebije

Sve što vam je potrebno su dve šolje kuvanih leblebija i kombinacija začina koje svaka domaćica ima u ostavi. Leblebije prethodno veče natopite u vodi, potom ih kuvajte 1-2 sata dok ne smekšaju.

* 2 šolje kuvanih leblebija

* 2 kašike maslinovog ulja

* 3 kašičice sušene mirođije

* 2 kašičice belog luka u prahu

* 2 kašičice crnog luka u prahu

* 2 kašičice sušenog peršuna

* 1 kašičica morske soli

Priprema

Leblebije ohladite, dobro properite i poređajte na sloj papirnih ubrusa. Ostavite ih da se suše bar sat vremena na vazduhu. Što ih više osušite, to će biti hrskavije nakon pečenja. Rernu zagrejte na 220°C i postavite papir za pečenje na pleh.

U zasebnoj činiji pomešajte leblebije sa uljem i mešavinom začina. Prebacite na pleh i pecite ih od 40-45 minuta. Negde na polovini pečenja, izvucite pleh i blago pretresite leblebije. Kada poprime zlatnu boju, tada znači da su spremne! Pečene leblebije možete čuvati u vakumskoj posudi ili kesici do sledeće žudnje za grickanjem.

Informer

Obrok od leblebija se lako sprema

Humus od leblebije

Leblebije, maslinovo ulje, beli luk, limun osnovni su sastojci ovog namaza, iako će Libanonci reći da dobrog humusa nema bez tahinija, paste od susama.

Potrebno je:

450 g leblebije iz konzerve
60 ml svežeg limunovog soka
60 ml tahini paste
pola čena belog luka
kašičica soli
½ kašičice mlevenog kumina
2-3 kašike vode
2 kašike maslinovog ulja
mlevena paprika

U multipraktik prvo stavite limunov sok i tahini pastu, stavite poklopac i miksajte dok ne dobijete željenu kremastu teksturu. Nakon toga dodajte maslinovo ulje, beli luk, kumin, so, pa ponovo miksajte 30 sekundi.

Leblebiju iscedite i operite ispod mlaza hladne vode. U multipraktik prvo stavite polovinu leblebije, miksajte jedan minut, pa dodajte i drugu polovinu. Postoji velika mogućnost da u namazu ostanu komadići leblebije, a da biste to sprečili dodajte nekoliko kašika vode da bi se sve lepo sjedinilo.

Humus sipajte u činijicu, prelijete maslinovim uljem i pospete mlevenom crvnom paprikom. Možete ukrasiti humus crnim maslinama i peršunom.

Bonus video: