23.05.2022.

18:00

Foto: Pixabay

Vesti

ŽELITE DA VAŠE DETE BUDE SREĆNO I USPEŠNO? Ovo je nauka koja će mu to omogućiti! NE PRAVITE OD NJE BAUKA, UČINITE JE ZANIMLJIVOM!

Skoro da nema zanimanja u kome nam nije potrebno bar osnovno zanje, a ako smo odlučni da se bavimo profesijom koja nam obezbeđuje sigurnu zaradu, matematiku moramo "držati u malom prstu".

Ono što roditelji treba da znaju da ove nauke deci nikako ne smeju da prave bauka i da je od malih nogu igra brojevima veoma bitna, a može i te kako da bude zabavna, bilo da je sami izmislite ili da koristite neku od već unapred osmišljenih.

Da nove generacije imaju "matematički mozak" potvrđuje i činjenica koja proizilazi iz statistike uspeha đaka u osnovnim školama.

Milena Stanković, majka dva osnovca, ispričala nam je zanimljivu priču o ocenama iz prirodnih nauka.

Informer

- Član sam Saveta roditelja već četiri godine i nakon svakog tromesečja dobijamo izveštaj o uspehu i disciplini učenika od 1. do 8. razreda. Naravno da ima slabih ocena, ali je zanimljivo da, bar u našoj školi, svi učenici imaju pozitivne ocene iz matematike, fizike i hemije, dok je uspeh slabiji iz nekih društvenih nauka poput istorije i geografije - kaže naša sagovornica i dodaje:

- Morate priznati da je u vreme kada smo mi išli u školu, bilo obrnuto. Očigledno da današnjim klincima brojevi i računske operacije nisu bauk, a što nam je potvrdila i jedna od učiteljica 3. razreda koja kaže da deci mnogo lakše ide matematika od srpskog i da ono što nauče, trajno pamte.

Značaj matematike je takav da u kombinaciji sa inovacijama i kreativnošću našoj deci može da otvori put za značajne uspehe kako u Srbiji tako i na globalnom nivou. 

Informer

Kako bi najmlađima približili matematiku i učinili je primamljivom, mnoge institucije i organizacije osmišljavaju različite programe i aktivnosti.

VIŠE OD IGRE

Centar za promociju nauke u saradnji sa Matematičkim institutom SANU i Noredus fondacijom realizuje ovogodišnji Maj mesec matematike pod sloganom "Više od igre".

Tako je tim eminentnih stručnjaka implementirao ovu nauku u najrazličitije sfere - od koncerata, izložbi, igrica, zanimljivih radionica i predavanja.

Kako deci 21. veka da približimo matematiku, ako ne kroz video-igre i veštačku inteligenciju! 

Informer

Na jednoj od manifestacija povodom Maja meseca matematike predstaviće se radovi 28 mladih ljudi iz raznovrsnih srednjih škola u Srbiji, koji su od februara do maja pravili video-igre o različitim oblastima matematike. Timovi su se sastojali od mladih iz gimnazija, kao i umetničkih, grafičkih i zanatskih, računarskih i elektrotehničkih škola. Uz pomoć naučnih komunikatorki i komunikatora, vođeni timom CPN-a koji čine matematičarka Borka Marinković i dizajnera narativa Ranko Trifković, ali i uz pomoć stručnih osoba iz kompanije Nordeus, oni su osmišljavali igre koje istražuju, problematizuju, opisuju i preispituju uvrežena znanja o matematici. Njihov rezultat su igre koje možete odigrati, možete ih dalje razvijati ili samo posmatrati druge kako se igraju. U svakom slučaju, učićete o matematici, o matematičarima, ali pre svega ćete otkrivati svoje skrivene sposobnosti. Ove igre su različitih žanrova, one pokazuju da je matematika nesagledivo inspirativna, da za sve uzraste može biti igralište, ali i teren za samospoznaju.

Programiranje, stvaranje priča, istraživanje matematike, saradnja i uvažavanje različitih znanja, sposobnosti i doprinosa, i na kraju iskreno i hrabro obračunavanje sa predrasudama o matematici, najvažnije su lekcije koje učimo osmišljavanjem i igranjem ovih igara. 

MATEMATIČKA UMETNOST

Da su, osim programiranja i pravljenja video-igara, matematika i umetnost i te kako mogu da budu povezani prikazaće nam "MatemaTeatar".

Informer

Kao i u svakom pozorištu biće uzbuđenja, možda smeha, možda čak i suza, ali je sigurno da nova matematička otkrića neće izostati. Tri školske radionice, na tri scene, postaće male interaktivne predstave u kojima deca ravnopravno učestvuju sa velikim imenima nauke, spretno baratajući matematičkim pojmovima.

I na kraju ne zaboravite, čime god da u životu odlučite da se bavite, znajte da je MATEMATIKA GIMNASTIKA UMA!