25.05.2022.

20:44

Foto: privatna arhiva

Vesti

ON JE OSVETLIO ULICE BEOGRADA, UVEO VODOVOD I KANALIZACIJU! Tursku mahalu je pretvorio u evropsku varoš... Evo o kome je reč...

Ove godine Srpsko lekarsko društvo dobilo je Sretenjski orden Prvog reda, koji je predsednik Aleksandar Vučić uručio predsedniku SLD-a akademiku Radoju Čoloviću, koji je i inicijator pisanja  Monografije koja ima 557 strana.

Monografija obuhvata celokupan istorijat Srpskog lekarskog društva (SLD-a), koje je osnovano 1872. godine  na inicijativu jednog od velikana našeg naroda dr Vladana Đorđevića, koji nažalost nema spomenik u Beogradu - kaže za portal Informer.rs  prof. dr Nedeljko Radlović, redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i generalni sekretar SLD-a.

Informer

Prvi gradonačelnik Beograda

Suština osnivanja SLD-a bila je da se obezbedi kontinuirana edukacija lekara na prostoru tadašnje Kneževine, potom Kraljevine Srbije.

Dr Vladan Đorđević pokrenuo je i izlazak srpskog Arhiva 1872. godine. Prvi broj tog časopisa izašao je 1874. godine i izlazi do danas. Pored toga, dr Vladan Đorđević bio je gradonačelnik Grada Beograda, koji je u to vreme osvetlio i prokaldrmisao ulice, uveo vodovod i kanalizaciju i jednu zaostalu, blatnjavu tursku mahalu pretovorio u savremenu evropsku varoš - ističe prof. dr Radlović za portal Informer.rs 

On dodaje da je dr Đorđević bio i inicijator osnivanja Crvenog krsta Kneževine, potom Kraljevine Srbije. Osim toga, jedno vreme dr Đorđević je bio i ambasador u Istanbulu , a u vreme Obrenovića bio je i predsednik Vlade.

Prvi srpski školovani hirurg

Dr Vladan Đorđević je prvi školovani hirurg koji je rođen u Srbiji, specijalizaciju je završio u Beču, a bio je i načelnik vojnog saniteta Kneževine Srbije. Čovek koji je daleko gledao ispred svog vremena i koji je ovaj narod zadužio.

Ponos našeg naroda

SLD je jedno od najstarijih strukovnih udruženja u Srbiji i u Evropi i kao takvo predstavlja ponos našeg naroda.

SLD je i inicijator osnivanja Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji je osnovan 1920. godine. Takođe, SLD je i inicijator osnivanja i Instituta za javno zdravlje ''Dr Milan Jovanović Batut''.

- U vreme kada je osnovano SLD bila su 44 lekara u Srbiji i 24 su bili članovi iz inostranstva (tada je Vojvodina bila u okviru Austrougarske). Danas, pak SLD okuplja više od 27.000 lekara i stomatologa - navodi prof. dr Radlović za portal Infomer.rs  

Informer

Srpsko lekarsko društvo je ponos našeg naroda

 

Kontinuirana edukacija

SLD danas funkcioniše u okviru 80 specijalističkih sekcija i 60 podružnica, dok Akademija medicinskih nauka SLD-a (osnovana 1976. godine) okuplja najeminentnije lekare sa našeg prostora, ali i iz inostranstva. Pored toga, SLD organizuje oko 500 akreditovanih skupova  (kongresi, simpozijumi, stručni sastanci).

- Koliki je značaj edukacije govodi i podatak nekih američkih studija da ako se lekar ne edukuje sedam do osam godina, njegovo znanje se svodi na nivo znanja intelektualca, koji se iz ličnih razloga interesuje za zdravlje - kaže prof. dr Radlović. 

Otuda su zadaci SLD-a su i dalje da se obezbedi kontinuirana edukacija naših lekara. 

- Tokom pandemije se pokazao značaj dispanzerskog rada. Zdravstveni sistem u kojem lekari koji rade u primarnoj zdravstvenoj zaštiti  preveniraju oboljenja, blagovremeno ih prepoznajući da bi pacijente potom upućivali na sekundarni i tercijalni nivo po svaku cenu moramo sačuvati - naglašava prof. dr Radlović za portal Informer.rs 

Bonus video: