27.05.2022.

09:50

Foto: Informer

Vesti

JEDAN OD VEĆIH USPEHA LEKARA U NOVOJ ZGRADI KLINIČKOG CENTRA! Napravili pravi kardiohirurški podvig!

Muškarcu starom 60 godina koji je bio životno ugrožen, ugrađen je bajpas, na kucajućem srcu. Operacija je trajala oko tri sata i urađena je invazivnom metodom, kako se ne bi oštetile krvne ćelije i tkiva, a život pacijenta bio spašen.

Prema rečima lekara, ovo je do sada jedan od većih podviga i prvi u novoj zgradi Kliničkog centra. Operacija je, dodaju oni, uspešno završena, pacijent je izašao sa odeljenja intezivne nege i  dobro se oseća.

Informer

Na čelu ekipe koja je obavila ovaj zahvat bio je kardiohirurg i direktor klinike za kardiohirurgiju KCS prof. dr Svetozar Putnik. U razgovoru za Informer kaže da je sa svojim kolegama odradio sjajan posao i da je ovom vrstom operacije izbegnut rizik od pogoršanja zdravstvenog stanja pacijenta.

- Istakao bih da je ovo prva kardiohiruška operacija u novom Kliničkom srcu i prva intervencija ove vrste! Radi se o pacijentu koji je imao akutni infarkt srca i koji je bio životno ugrožen. Morali smo da brzo delujemo, dobro uradimo zahvat i sačuvamo okolna tkiva. Ono što je ovde bio slučaj jeste što je intervencija rađena, kako mi kažemo, na kucajućem srcu, odnosno srce je sve vreme radilo i pulsiralo uz minimalnu vidljivost vantelesnog krvotoka koji omogućava izvođenje ovakvih zahvata. Metoda je krajnje invazivna, upravo iz tog razloga, kako bi se sprečimo rizik od pogoršnja stanja - otkriva prof. dr Putnik i ističe:

Informer

- Prva kardiohiruška operacija u novom operacionom bloku trajala je oko tri sata i ono što je najvažnije jeste da je uspešno završena. Pacijent se dobro oseća i polako se oporavlja. Moram da dodam da su ovakvim rezultatima, pored stručnosti, u velikoj mero doprineli i mnogo bolji i kvalitetniji uslovi za rad koje sada imamo, kao i sva prateća oprema najnovije generacije!