30.05.2022.

12:55

Foto: Informer

Vesti

PROFESIONALNI ŠMINKERI, MARKIRANA GARDEROBA, BESNA KOLA Roditelji troše ogromne svote novca na mature! ZAVRTEĆE VAM SE U GLAVI

Matura, kao najbitniji događaj svih školaraca postala je jedan od najvećih troškova za roditelje. Oni moraju da izdvoje nekoliko stotina evra da bi spremili svoju decu za ovu važnu proslavu, a procenjuje se da potroše prosečnu platu u Srbiji koja iznosi oko 600 evra.

Zbog toga smo pitali srednjoškolce i saznali koliko je zapravo "skupo" biti maturant!

- Matura je nama jedan od najlepših događaja, ali je stvarno mnogo skupo pripremiti se za nju- kazali su za Informer Jelena Marić i Nikola Stokuća.

Pretpostavlja se da devojke imaju veći trošak, ali to je dikutabilno, muškarci su ponekad problematičniji i zahtevniji od devojaka, a njihovi troškovi čak umeju da prevazilaze sve granice. Iznajmiljivanje "luksuznih" automobila, kupovina ekstremno skupih buketa, pa na kraju i samo odevanje... 

Informer

Nikola Stokuća

- Možda deluje da mi muškarci imamo manji trošak, ali ne bi se baš složio sa tim... Odela su svake godine sve skuplja, a iznajmljivanje luksuznih automobila košta papreno. Mnogi moji drugari su položili i dobili vozačku dozvolu, pa žele da na maturu dođu sa dobrim kolima. Bitno nam je i da pratiljama poklonimo neko lepo cveće, a dobar buket košta oko 50,60 evra - rekao je za Informer maturant Nikola Stokuća i dodao:

- Samo ulaznica za mesto održavanja mature u proseku iznosi osam i po hiljada dinara... Znači odelo najmanje 150 evra, cipele oko 70, automobil 150-200 evra i plus cveće i to vam je skoro 500 evra - kaže Nikola za Informer. 

Informer

Matura

Maturantkinje na svojoj listi imaju još veći broj stvari koje treba platiti. Postoje tri "zlatna pravila" svake devojke: profesionalna šminka, skupa haljina i naravno "moćne" štikle.

- Mi devojke jesmo zahtevne, ali odmah znamo šta je neophodno i šta je bitno. Profesionalna šminka, feniranje, nokti, haljina i nakit neke su osnove stvari koje svaka devojka želi. Nikako se ne može reći da je bilo šta od ovoga jeftino, ali šta je tu je, matura je sad i nikad više - rekla je maturantkinja Jelena Marić.

Ona nam je otkrila koliko će okvirno koštati njen stajling za matursko veče. 

- Haljinu sam platila 130 evra, cipele 90 evra. Želela sam da me šminka baš dobar profesionalni šminker i njegove usluge koštaju 70 evra. Neke moje drugarice plaćaju čak i mnogo više. One žele da ih šminkaju poznati šminkeri koji rade za pevačice. Njihove usluge koštaju i do 200 evra - kaže Jelena i objašnjava da ovo nije kraj njenog spiska.

Informer

Matura

- Pre mature uglavnom sve idemo na šišanje, farbanje, a onda na dan proslave pravimo svečane frizure. Ni one nisu jeftine. Koštaju oko 30-40 evra. Bez dobrog nakita ni stajling ne može biti efektan tako da i na to ode novac. Po razgovoru sa drugaricama shvatila sam da uglavnom svaka potroši između 400 i 600 evra. Naravno, ima onih koje su imućnije pa koje toliko novca daju samo na haljinu, ali su to zaista usamljeni slučajevi - zaključuje buduća maturantkinja.