31.05.2022.

21:44

Foto: Printscreen

Vesti

SRPSKI ERBASOVI IMAĆE PETOKRAKI ROTOR! Vojna delegacija na demonstraciji gađanja rakete SPIKE ER2 iz H145M helikoptera!

Kako se još navodi, cilj aktivnosti bio je sagledavanje dejstva savremenim protivoklopnim raketama tipa SPIKE ER2 tokom demonstracije bojevog gađanja iz helikoptera H145M i upoznavanje sa pravcima razvoja ove platforme koja bi trebalo da odgovori različitim zahtevima bojnog polja budućnosti. Prisustvo delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije bojevom gađanju iz helikoptera H145M omogućilo je našim ekspertima neposredni stručni uvid u dejstvo najnovije verzije savremenih protivoklopnih raketa, produženog dometa 10-16 kilometara, tipa SPIKE ER2 (Extended Range), izraelske kompanije Rafael Advanced Defense Systems.

Ministarstvo saopštava da je poseta doprinela sagledavanju načina integracije protivoklopnog raketnog sistema na helikopterima H145M, kao i razmeni iskustava sa proizvođačima helikoptera i raketa. SPIKE ER2 je peta generacija višenamenskih preciznih protivoklopnih projektila, koji se mogu lansirati iz više tipova platformi (helikoptera, vozila, brodova i prenosnih zemaljskih lansera) i poseduju mogućnost dve vrste prenosa komunikacije. Sa predstavnicima Erbasa razmotren je status aktuelnog projekta H145M za potrebe Vojske Srbije, a posebno perspektive njihovog dodatnog naoružavanja domaćim ili stranim vođenim raketama i postizanje dodatnih sposobnosti zaštite kao i transporta robotizovanih borbenih platformi.

Na prezentaciji su predstavljeni i planovi osposobljavanja ovog helikoptera za kontrolu drugih besposadnih letelica (integracija posadnih i besposadnih timova MUM-T / Man Unmanned Teaming), integraciju dodatnih sistema zaštite, kao i umrežavanja ove letelice u komandno informacione sisteme višeg nivoa i povećane sposobnosti razmene podataka.

Informer

Iz Ministarstva odbrane su još naveli da je u toku je proizvodnja unapređene verzije helikoptera za isporuku Republici Srbiji sa novim savremenijim rotorom koji omogućava poboljšane manevarske sposobnosti i veću nosivost, a takođe je ugrađen i savršeniji napadno-navigacijski sistem HForce 3. Ova verzija u pripremi je i za demonstraciju američkoj vojsci (helikopter Lakota UH-72B).

Kompanija Erbas je u okviru procesa integracije rakete SPIKE ER2 započela njeno ispitivanje u Rumuniji još sredinom januara ove godine. Za sada znamo da će većina od 10 naručenih H145M za Vojsku Srbije imati sistem za upravljanje vatrom (SUV) HForce 3 i da će na taj nivo biti doveden SUV na postojeća tri naoružana primerka. To bi moglo značiti da će, osim najavljenih vođenih raketnih zrna FZ275, srpski helikopteri mogli biti naoružani i raketama SPIKE ER2.