03.06.2022.

18:25

Foto: Pixabay

Vesti

CENA SLADOLEDA OTIŠLA U NEBESA! Čeka nas gorko rashlađenje ovog leta!

Kilogram zanatskog sladoleda, recimo od čokolade, može se napraviti za 645 dinara.

U srpskoj prestonici kugla sladoleda košta i do 180 dinara, u većini ostalih gradova oko 80 dinara, dok Piroćanci i dalje imaju najjeftiniji sladoled, koji prosečno košta do 30 dinara po kugli!

Činjenica je da je i sladoled, kao i mnogo toga sa početkom pandemije, poskupeo. Ipak, postavlja se pitanje koliko profitiraju poslastičari i koja je zapravo cena proizvodnje kugle sladoleda u odnosu na onu koju nam naplaćuju.

Informer

Najjeftinija je kugla sladoleda u Pirotu

Sastojci za zanatski sladoled

U razgovoru sa profesorkom Ugostiteljsko-turističke škole, koja predaje budućim poslastičarima, saznali smo šta je od sastojaka potrebno za zanatski sladoled, šta za voćni, a šta za kornet i izračunali koliko to košta.

- Ono što mi radimo sa učenicima je zanatski sladoled. Za izradu ovog sladoleda neophodan je aparat. Potrebne namirnice su jedan litar punomasnog mleka, 300 grama šećera, šest žumanaca, jedno jaje,10 grama vanilin šećera i 50 grama putera. U zavisnosti od vrste sladoleda, dodaju se namirnice koje daju ukus i naziv sladoledu (lešnik, badem, čokolada) ili odgovarajuće paste za sladolede - navela je za Kurir profesorka ove škole, koja nije želela da joj otkrivamo ime.

Voćni sladoledi se, prema njenim rečima, pripremaju od na primer 1 l pasiranih malina, litra vode, jednog kilograma šećera,150 grama glukoznog sirupa i soka od dva limuna.

Realna cena je mnogo manja

Izračunali smo da kilogram sladoleda od čokolade košta 645 dinara. S obzirom na to da jedna kugla sladoleda ima oko 70 grama, cena jedne kugle je oko 45 dinara. Voćni sladoled je jeftiniji, te se kilogram može napraviti za 439 dinara, dok je kugla oko 20 dinara. Kako je kugla sladoleda na nekim poznatijim mestima u Beogradu čak i 180 dinara, jedno slatko zadovoljstvo od na primer tri kugle možete platiti i do 600 dinara!

Informer

Korneti podižu cenu sladoleda

Dodatni trošak

Mnogi poslastičari, da bi privukli mušterije, koriste razne sirupe, prelive i komade voća, pa je za njih to dodatni trošak.

Takođe, ne treba zaboraviti da poslastičar mora da plati kornete, koje mahom kupuju gotove, ali i režije, zaposlene, najam lokala. Kako je za Kurir jedan poslastičar, cena korneta na veliko je tri dinara, a režije i plate zaposlenih, kao i cena najma lokala zavise od lokacije.

Bonus video: