03.06.2022.

22:00

Foto: Pixabay

Vesti

RODITELJI, OPREZ! Ovo nikada ne radite! ŠTA IZAZIVA SMRT DECE U PREGREJANIM AUTOMOBILIMA?

Otac, profesionalni vojnik, osumnjičen je da je izazvao smrt deteta koje je satima po vrućini ostalo zaključano u crnom automobilu u Kninu. Uzrok smrti dečaka je hipertermija, odnosno toplotni udar. Otac je policijskim inspektorima rekao da je bio uveren da je dečaka odvezao u vrtić.

Četvorogodišnja devojčica koju su radnici gradilišta pronašli u zatvorenom automobilu u Rovinjskom Selu preminula je u riječkoj bolnici. Otac ju ostavio u automobilu da je ne bi budio, a pritom nije upalio klimu i sve prozore je ostavio zatvorene da u automobil ne bi ulazila prašina sa gradilišta.

Ovo su samo neki od naslova u novinama o stradanju mališana u vozilima nepažnjom roditelja. Smrtni slučajevi mališana izazvani toplotnim udarom u zatvorenom automobilu najčešće se dešavaju zato što roditelji zaborave da su ih povezli sa sobom.

Informer

Nikada ne ostavljajte decu samu u automobilu

Toplotni udar je uzrok smrti mališana

Zato je sada pravo vreme da se još jednom apeluje na roditelje da ne ostavljaju decu samu u automobilu, posebno ne kada su letnje, paklene temperature.

A da biste izbegli ovenemile situacije, vodite računa o ovim pravilima:

- Toplotni udar je vodeći uzrok smrtnih slučajeva kod dece mlađe od 15 godina u vozilima i to posle saobraćajnih nesreća.

- Toplotni udar se događa kad se telo ne može dovoljno brzo ohladiti.

- Dečje telo se zagreva tri do pet puta brže nego telo odrasle osobe.

- Kada se ostavi u vrelom automobilu, dete može umreti kada njegova temperatura dostigne 41,5°C.

- Automobili se brzo zagrevaju! Za samo 10 minuta auto može da se zagreje za 6-7°C.

- Uvek proverite zadnje sedište da se uverite da su sva deca izašla iz auta kada stignete na odredište.

- Ne postoji "kratko vreme" tokom koga nameravate da u periodu sa visokim spoljašnjim temperaturama ostavite dete u zatvorenim kolima dok "za čas" ne obavite posao.

- Ostavite mobilni telefon, torbu ili tašnu na zadnjem sedištu, tako da vas podseti da proverite zadnje sedište kada stignete na odredište, posebno ako vozite više od jednog deteta.

Bonus video: