05.06.2022.

09:15

Foto:

Vesti

UPALJEN METEO ALARM U CELOJ SRBIJI ZBOG VISOKE TEMPERATURE I GRMLJAVINE! Oprez, ovde je povećano UV zračenje

Posle podne i uveče mestimično se očekuju kratkotrajna kiša i pljuskovi sa grmljavinom, a lokalno i kratkotrajni grad.

Informer

Jutarnja temperatura od 14 do 20, a najviša dnevna od 28 do 33 stepena. Vetar slab i umeren, uglavnom severni i severoistočni.

U Beogradu će biti toplo i nestabilno, pre podne sa dužim periodima sunčanog vremena, a popodne i krajem dana povremeno sa kratkotrajnom kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

Jutarnja temperatura od 17 do 20, a najviša dnevna oko 30 stepeni.

Upaljen meteo alarm

Za celu teritoriju Srbije upaljen je meteo alarm. Narandžasti meteo alarm zbog visokih temperatura i grmljavine biće na snazi u jugoistočnoj i jugozapadnoj Srbiji kao i na području Kosova i Metohije, dok će u ostalim delovima Srbije biti zbog grmljavine biti upaljen žuti meteo alarm.

Informer

Narandžasti meteo alarm znači da je vreme opasno.

- Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe - navodi se na zvaničnom sajtu RHMZ.

Dok žuti meteo alarm signalizira da vreme može biti potencijalno opasno.

- Vreme može biti opasno (potencijalno). Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike - stoji u objašnjenju RHMZ.

Prognoza UV indeksa

Kada je reč o UV indeksu u većini mesta u Srbiji je u kategoriji "vrlo visoko" i označen je brojevima osam, devet i 10 te je u crvenom polju i trebalo bi da izbegavate sunce.

Informer

Kako da se zaštitimo

- Izbegavajte sunce od 12 do 15 časova

- Koristite zaštitnu kremu

- Nositi odgovarajuću odeću

- Hidratacija i pravila ishrana su takođe bitni

Bonus video: