08.06.2022.

07:00

Foto: Informer

Vesti

VEROVALI ILI NE - Stanovi i kuće u Srbiji skuplji nego u Španiji! NEREALNO VISOKE CENE NEKRETNINA U NAŠOJ ZEMLJI!

Za vilu na Dedinju koja se prodaje za 5,5 miliona evra može da se kupi čak šest vila na ekskluzivnim lokacijama u Španiji i da ostane para za nabavku novog automobila. To je u svom istraživanju otkrio jedan tviteraš kada je na sajtovima za prodaju nekretnina uporedio cene u Srbiji i Španiji. Koliko je zapravo ogromna razlika u ceni stanova i kuća u dve zemlje, govori i frapantan podatak da za vilu na Dedinju koja se prodaje za 5,5 miliona evra može da se kupi čak šest vila na ekskluzivnim lokacijama u Španiji - po jedna luks kuća u Barseloni, Madridu, Valensiji, Sevilji, Malagi, kao i moderni apartman od 220 kvadrata u elitnom madridskom kvartu Pozuelo de Alarkon... A ostalo bi i novca za kupovinu novog automobila?!?

- Vila od 460 kvadratnih metara, sa ogromnim bazenom, sa šest soba, tri kupatila, na placu od 1.949 kvadrata u Sevilji košta 325.000 evra. Vila u Malagi, takođe sa bazenom, ali manje kvadrature i površine zemljišta, košta 239.950 evra. Za poređenje sa Srbijom, za kuću u Veterniku, sa gumenim bazenom i sa popločanom stazom za automobile, vlasnici traže čak 360.500 evra... - napisao je ovaj rezignirani tviteraš.

On je objavio i da se prelepa kuća sa bazenom i vrtom u Barseloni prodaje za 998.000 evra, dok je jednospratna kuća sa gotovo istom kvadraturom i površinom dvorišta na Tatarskom brdu kod Novog Sada, koja sudeći po opisu nema bazen, procenjena na čak 1.030.000 evra.

Najviša kirija u Ljubljani

Podaci jednog od najpoznatijih sajtova za praćenje cena "Numbeo" pokazuju da je iznajmljivanje dvosobnog stana u centru grada najskuplje u Ljubljani, u proseku 651 evro, a najjeftinije u Skoplju - 264 evra.

Drugo mesto dele Zagreb i Beograd. U hrvatskoj prestonici za dvosoban stan u centru grada morate da izdvojite 498 evra, a van centra 374 evra, dok je u centru našeg glavnog grada za mesečnu kiriju u proseku potrebno 456 evra, a dalje od centra 374 evra.

Iznajmljivanje stana u centru Sarajeva u proseku košta 269 evra, van centra 180 evra.

Ovaj teatar apsurda odlično upotpunjuje i superluksuzna moderna kuća u Madridu površine 670 kvadratnih metara, koja ima pet soba i privatni "infiniti" bazen, plac od 1.200 kvadratnih metara, a košta 1.850.000 evra. Poređenja radi - vila na Dedinju površine 1.150 kvadrata, sa 27 ari placa i bazenom, košta "samo" 5.500.000 evra, što je tri puta skuplje!?!

- U Pozuelu de Alarkonu, koji je najbogatiji deo Madrida, i u celoj Španiji kuća od 220 kvadrata košta 1,6 miliona evra, dok je na Dedinju za oronulu kuću iste kvadrature potrebno iskeširati čak 2,3 miliona evra - napisao je tviteraš.

Ogromna potražnja

Stručnjak za nekretnine Kaća Lazarević potvrdila je za Informer da je sve što je naveo ovaj tviteraš istina, da su cene nekretnina u Srbiji baš preterano visoke i da će to biti tako sve dok se ne smanji potražnja.

- Evo vam još jedan primer. Cena kvadrata za kuće u Granadi, gde imate pogled na nekadašnji dvorac španske kraljice Izabele I, jeste 2.000 evra, koliko je i cena stana na Ledinama u Beogradu, gde vam pogled seže u divlje deponije.

- Bila sam nedavno u Granadi i cene kvadrata tamo su 2.000 evra. Pa znate li vi gde je u Beogradu ta cena, skroz na periferiji ili je nekretnina u jako lošem stanju. Ako me pitate da li su cene nekretnina u Srbiji prevelike, naravno da jesu u svakom smislu. Da ne pričam o cenama iznajmljivanja stanova, koje su enormne, što nikada nije bilo. Međutim, tako će biti sve dok ne stane malo tržište, a već deluje kao da se utišalo jer je rat i narod je oprezan. Onog trenutka kada ljudi ne budu hteli da kupuju stanove po tim cenama i prodavci će morati da spuste cene. Dokle god postoje kupci koji traže i kupuju, niko neće hteti da spusti cenu - rekla nam je Lazarevićeva.

Beograd treći najskuplji grad u bivšoj Jugi

Kada se pogleda cena kvadrata stana, Ljubljana je opet najskuplja.

U centru grada prosečan kvadrat dvosobnog stana je 4.277 evra. Za kvadrat dvosobnog stana u centru Zagreba u proseku je potrebno izdvojiti 3.440 evra, a u Beogradu 3.099 evra. U Sarajevu je cena nešto niža - kvadrat u centru u proseku košta 1.838 evra.

Za kvadrat dvosobnog stana u centru Podgorice morate izdvojiti 1.556 evra, a u centru Skoplja 1.461 evro. To prostom matematikom znači da za jedan dvosoban stan u Beogradu možete sebi priuštiti po jednu nekretninu iste veličine i u Podgorici i u Skoplju i još da vam ostane novca.

Bonus video: