09.06.2022.

07:00

Foto: Tanjug

Vesti

BANKARI U SRBIJI POSTALI GORI OD ZELENAŠA! Podigli cene svojih usluga za čak 15 puta!? Koriste krizu u Ukrajini da dodatno PROFITIRAJU!

Bankari u Srbiji postali su gori od zelenaša. U najgorem mogućem trenutku za državu i građane iskoristili su krizu u Evropi zbog rata u Ukrajini da dodatno profitiraju podižući cene svojih usluga i za čak 15 puta!?!

Da ih kriza nimalo ne dotiče, govore i šokantni podaci koje je Narodna banka Srbije dostavila Informeru, a koji pokazuju da banke u Srbiji i te kako dobro zarađuju. U prva četiri meseca ove godine zaradile su 16,9 milijardi dinara (145 miliona evra) samo na naknadama, što je za 30 odsto više nego u istom periodu prošle godine!

Pored toga, banke prave i profit sve vreme, a zvanični podaci Narodne banke Srbije kažu da su one u periodu od 1. januara do 30. aprila ove godine imale dobit od 23,2 milijarde dinara, što je za 6,9 milijardi dinara više u odnosu na isti period prethodne godine.

- Konkretno, kada je reč o neto prihodima po osnovu naknada i provizija koje se odnose na pružanje platnih usluga, oni su za prva četiri meseca ove godine u odnosu na isti period prethodne godine povećani za oko 3,9 milijardi dinara ili za 30 odsto - objašnjavaju u NBS.

Informer

To znači da su lane za prva četiri meseca banke po osnovu provizija inkasirale 13, a ove neverovatnih 16,9 milijardi dinara!

Poskupeli usluge 15 puta

Podsetimo, mnoge banke u Srbiji obavestile su korisnike da će od 1. avgusta njihove pojedine usluge biti skuplje, i to za dva, pa do čak 15 puta!

Tako će izdavanje čekova umesto 200, koštati 400 dinara, mesečno održavanje računa će biti skuplje za oko 80 odsto, izdavanje platne kartice je bilo besplatno, a sada 400 dinara, dok dostava kartice na kućnu adresu sa 50 "skače" na 800 dinara. Razlog za poskupljenje je, kako kažu bankari, to što raste cena opreme i plata IT stručnjaka.

Pravdaju se rastom troškova

Banke su inače u više navrata pokušale da opravdaju podizanje cena usluga, a generalni sekretar Udruženja banaka Vladimir Vasić nedavno je izjavio da "mi živimo u globalnom selu i ne možemo pobeći od svetskih dešavanja". Govoreći o faktorima koji utiču na poskupljenje bankarskih naknada, pojasnio je da ih ima više.

- Jedan je to što banke imaju dva informaciona sistema, od kojih jedan radi, a drugi čeka u rezervi za slučaj da prvi zataji, što je za banke skupo. Posebno u situaciji kada pod uticajem sadašnje krize nema dovoljno komponenti, servera, hardvera i slično i kada su oni skuplji za 20 do 30 odsto u odnosu na prethodni period. To je jedna komponenta, a druga je rast plata, naročito stručnjaka koji vode računa o informacionim sistemima, dok je treća rast cena nekretnina, što banke plaćaju kroz zakup poslovnog prostora - rekao je Vasić.

Da ovakvu odluku treba dodatno da preispitaju, bankama je skrenula pažnju i NBS, koja ih je pozvala da procene opravdanost povećanja cena pojedinih naknada i usluga.

- NBS će u okviru svojih zakonom propisanih nadležnosti donositi propise i kontrolisati zakonitost poslovanja banaka i drugih pružalaca platnih usluga i kontrolisaće da li se banke pridržavaju, između ostalog, odredaba ugovora, kao i da li posluju u skladu sa postojećim propisima. Nećemo dozvoliti da se na bilo koji način naruši postignuta finansijska stabilnost i ugrozi sistem štednje u našoj zemlji - naveli su u NBS.

Informer

Narodna banka Srbije

Kako su dodali u centralnoj banci, analizom rasta profitabilnosti bankarskog sektora u odnosu na isti period prethodne godine, utvrđeno je da je došlo do povećanja prihoda po osnovu naknada i provizija.

- Podsećamo da je Zakonom o platnim uslugama predviđeno da pružalac platnih usluga ima obavezu da na jasan, razumljiv i transparentan način informiše korisnike platnih usluga o naknadama koje im naplaćuje za pružene usluge - naveli su u Narodnoj banci.

Deru kožu

Predsednik Udruženja za zaštitu bankarskih klijenata "Efektiva" Dejan Gavrilović kaže za Informer da se banke u ovom slučaju ponašaju kao pravi lihvari.

- Jedini njihov cilj je dodatna zarada. Potpuno neopravdano banke dižu svoje troškove. Ne radi se o delatnosti koja trpi zbog rasta cena goriva ili nečeg sličnog. Oni jesu lihvari, koriste priliku i gledaju da nam oderu kožu s leđa. U najgorem mogućem momentu koriste svaku krizu da profitiraju, umesto da kažu: dobro, evo i mi ćemo da doprinesemo tome da malo spustimo cene, da pomognemo građanima. Na svaku krizu odgovaraju povećanjem cena. Uz priču da raste "euribor" i da će porasti rate kredita, građani će imati dupli udar od strane banaka - zaključuje Gavrilović.

Informer

Dejan Gavrilović

Pojedine naknade koje poskupljuju u avgustu

naknada                                        stara cena                            nova cena

održavanje računa                               150                                      500
izdavanje serije čekova                        200                                      300
hitno izdavanje kartice                          /                                        400
isporuka kartice na kućnu adresu           50                                       800
izdavanje kartice za 48 sati                  500                                      700

* iznosi su u dinarima

Bonus video: