10.06.2022.

07:00

Foto: Pixabay

Vesti

RODITELJSKO LUDILO... NOVI TREND MEĐU MAJKAMA I OČEVIMA BUDUĆIH PRVAKA Deci plaćaju pripreme za I razred osnovne škole!?

Roditelji u Srbiji plaćaju privatne kurseve i do 300 evra kako bi deci olakšali polazak u prvi razred osnovne škole!?

Nastavnici upozoravaju da takve pripreme donose više štete nego koristi deci i da je besmisleno da se budućim prvacima uskraćuje leto da bi učili nešto što će svakako raditi u školi.

Loša pažnja

Jovana Nikolić iz jedne privatne školice kaže da su roditelji veoma zainteresovani da izdvoje pozamašnu svotu novca da bi njihovo dete naučilo da čita i piše pre nego što prvi put sedne u školsku klupu.

- U našoj školici deca pre polaska u školu tokom leta učiće da pišu slova, da čitaju reči i manje tekstove. Takođe, spremićemo ih i da pišu brojeve, da znaju računske operacije, sabiranje i oduzimanje od 10 do 20 i da pređu ceo osnovni nivo, koji će im mnogo pomoći u prvom razredu.

Ceo program ima ukupno 40 časova i održava se tokom leta, dva-tri puta nedeljno. Za ovo roditelji treba da izdvoje 7.000 dinara mesečno - kaže Nikolić.
Ona dodaje da je ovakva priprema poželjna jer većina današnje dece ima problem s lošom pažnjom i koncentracijom, a najčešći krivac za to je savremeni način života i upotreba "pametnih uređaja".

- Pripreme su poželjne kako deca ne bi stvorila odbojnost prema školi i "navukla" strah. Takođe, gradivo koje je namenjeno prvom razredu obimno je i deci je teško da sve postignu, a majke i očevi nemaju vremena da im se toliko posvete - kaže Nikolićeva.

Kursevi i za roditelje

Na internetu se mogu pronaći i onlajn kursevi za roditelje na kojima mogu da nauče kako da se oni sami pripreme za školu budućeg prvaka.

- Kurs je podeljen u sedam video-lekcija, a u svakoj se prolazi kroz savete kako da roditelji pomognu svom detetu da usvoji određene veštine. Uz sve to, tu su i jednostavne igre, koje će i vama i vašem detetu doneti mnogo radosti i lepih trenutaka. Lekcije koje dobijate ovim kursom izuzetno su važne za uspešnu pripremu za školu - igrom do pripreme za čitanje, pisanje, matematiku, socijalizaciju, praćenje koncentracije, razvoja stvaralaštva, mašte, i radosti - navedeno je u ovom oglasu.

Bacanje para

S druge strane, psiholozi i pedagozi smatraju da je odlazak na pripremu za prvi razred osnovne škole nepotreban. Školski psiholog Biljana Lajović kaže da se od roditelja jedino očekuje da s detetom razgovaraju, da im objasne gde i zbog čega idu, da ga ne plaše školom, da neguju pozitivan stav o polasku u prvi razred, učenju i sticanju novih znanja.

- Sve što budući đaci treba da znaju apsolutno je besplatno, a potrebni su im samo podrška i neke osnovne stvari. Besmisleno je što im se leto uskraćuje kako bi učili nešto što će svakako raditi u školi. Važno je da roditelji u tom periodu kod svog mališana podstiču samostalnost i kreativnost, neguju radoznalost i tako razvijaju njihovo samopouzdanje. Interesantno je koliko današnji roditelji greše i šalju u školu decu koja već znaju da čitaju i računaju, ali ne znaju sama da se obuku, obrišu nos ili da odu u toalet - ocenjuje Lajovićeva.

Ona dodaje da deca najlakše uče kroz igru i da je savet svim roditeljima đaka prvaka da se tokom leta igraju, kuvaju sa svojim mališanima i provode dosta vremena u prirodi.

- Kroz sve ove aktivnosti deca uče, vežbaju motoriku i savladavaju ono što im je potrebno za prvi razred. Takođe, apelujem na roditelje da dobro provere kome u ruke poveravaju svoju decu, jer privatni časovi često imaju više štete nego koristi. Te školice i pripreme u privatnom aranžmanu može držati i neko ko nije završio Pedagoški fakultet, ko nema dobre metode ili pristupe. Takve greške se onda najteže ispravljaju - kaže Lajovićeva.

Skupo i štetno

Jelena Ćirić, učiteljica u OŠ "Despot Stefan Lazarević" u Beogradu, kaže da dete ne treba da zna da čita i piše pre polaska u školu, ali je veoma važno da u predškolskom periodu nauči da pravilno drži olovku, pravilno izgovara sve glasove, crta, sluša sagovornika i samostalno brine o sebi.

- Pripremni predškolski program je obavezan i ostvaruje se u trajanju od godinu dana pre polaska u školu u predškolskoj ustanovi. Dodatna pripremna nastava, časovi ili školice, po mom mišljenju, suvišni su i opterećujući za mališane. Učitelji su tu da nauče decu da računaju, pišu i čitaju. Deci koja to već znaju može biti veoma dosadno u školi i to sve donosi više štete nego koristi. Naučite svoje mališane da budu samostalni, nemojte im mnogo olakšavati svakodnevne obaveze i nađite neki svoj model da ih pripremite za prvi razred, a pravi način je sigurno besplatan - dodaje ona.

Šta dete treba da zna pre prvog razreda

* Prepoznavanje i imenovanje predmeta sa slike
* Korišćenje predmeta iz svakodnevnog života
* Prepoznavanje veličine, oblika i boje
* Prostorna okretnost
* Pravilno držanje olovke
* Pravilno izgovaranje glasova
* Sluša sagovornika
* Samostalno koristi toalet, veže pertlu i briše nos