Autor: Informer.rs

10.06.2022.

11:00

Foto: pixabay.com

Vesti

Uređaji za zagrevanje duvana i elektronske cigarete, U ČEMU JE RAZLIKA?

Iako su naučno dokazane alternative uvek bolji izbor od nastavka pušenja cigareta, i među njima postoje razlike koje su značajne i korisno ih je znati.

Najveću nedoumicu stvara nerazlikovanje elektronskih cigareta od uređaja koji zagrevaju duvan. Iako su oba uređaja elektronska i predstavljaju bezdimnu alternativu za punoletne pušače, ipak postoji nekoliko ključnih razlika kojih treba da budete svesni prilikom odabira.

Šta su e-cigarete ili elektronske cigarete?

Elektronske cigarete su jedna vrsta alternative pušenju. Dostupne su u različitim veličinama, i podesive su prema potrebama korisnika. Mogu biti jednokratne ili za višestruko korišćenje. Funkcionišu na principu zagrevanja tečnosti, koja je dostupna u raznim ukusima, sa ili bez nikotina, i kada se koriste stvaraju aerosol, odnosno paru.

Šta su uređaji koji zagrevaju duvan?

Kako im i sam naziv kaže, uređaji koji zagrevaju duvan funkcionišu na principu zagrevanja, a ne sagoravanja pravog duvana, čime se eliminiše do 95% štetnih materija koje se nalaze u duvanskom dimu. Opšte je poznato da duvanski dim sadrži više od šest hiljada štetnih materija,od toga je oko 100 klasifikovano kao kancerogeno. Osim toga, eliminacijom sagorevanja u potpunosti se eliminiše i stvaranje katrana – materije koja je jedan od najštetnijih produkta sagorevanja. Korišćenjem ovih uređaja, kontrolisanom temperaturom zagreva se duvan prilikom čega se otpušta pravi ukus duvana i nikotin, ali bez sagorevanja, pepela i dima.

Zajedničke osobine

Glavna karakteristika koja odlikuje ove dve vrste bezdimnih alternativa jeste što ni jedan ni drugi ne proizvode pepeo i dim, ali i činjenica da su obe alternative bolje opcije za odrasle pušačekoji bi inače nastavili da koriste cigarete. Međutim, treba imati u vidu da nijedan duvanski i nikotinski proizvod nije bez rizika.