14.06.2022.

14:23

Foto: V.N.

Vesti

ČOVEK OGROMNOG SRCA! Iako je spasao mnoge živote, Dušanova humana misija nije završena, A OVAKO JE SVE POČELO

Jedinstven je po tome što je za 36 godina dobrovoljnog darivanja dragocene tečnosti, samo jednom odbijen, i to zbog malo povišenog pritiska.

- Krv dajem iz humanih razloga, da pomognem ljudima kojima je potrebna. Zdrav sam, dobro se osećam, nikada nisam operisan i nastaviću da dobrovoljno dajem krv dokle god budem mogao. Sada imam 56 godina, što znači da ću sigurno još devet godina imati moju humanu misiju - kaže Dušan Francuski za Informer.

Ovaj humani Kikinđanin je više od tri decenije četiri puta godišnje darovao dragocenu tečnost, a kao vlasnik A+ krvne grupe, pre mesec dana to je učinio 103. put.

U vojsci pristupio najhumanijoj porodici na svetu

Za Informer se priseća svojih početaka, kada je sa 20 godina, davne 1985. godine u vojsci koju je služio u Skoplju, pristupio najhumanijoj porodici na svetu.

- Kada date prvi put krv, taj osećaj da ste učinili nešto lepo vodi vas sve dalje i dalje. Osećaj da nekome mogu da pomognem i vratim osmeh na lice ispunjava me ponosom. To je postao moj način života - objašnjava.

Kaže da krv daruje iz plemenitih pobuda, ali ističe kako je to i dobar način za proveru zdravstvenog stanja, s obzirom na to da pre svakog darivanja prolazi lekarski pregled.

Informer

Humana misija nije završena

- Samo jednom sam odbijen, jer sam imao malo povišen krvni pritisak - kaže ponosno.

- Rođeni brat je krenuo mojim stopama, dao je krv oko 36 puta. Voleo bih da moj primer slede i drugi mladi i zdravi ljudi. Vidim da ih je mnogo. Verujem da će biti srećni kao ja - navodi Dušan koji je radni vek proveo u kikindskoj Livnici, a do zaslužene penzije ostalo mu je još 5 godina.

- Ranije sam davao krv četiri puta godišnje, a sada zbog treće smene u kojoj često radim, činim to dva do tri puta godišnje. Lakše mi je bilo kada je dobrovoljno davanje krvi bilo organizovano u bolnici, a od kad se to čini određenim danima u prostorijama Crvenog krsta, teže se organizujem - priznaje Francuski. 

Za plemenitu i humanu aktivnost, Francuski je prošle godine postao vlasnik priznanja, sata i zlatnog priveska kao znak zahvalnosti Crvenog krsta Kikinde i Srbije.

Policija, Tehnička škola i Nakovo najhumanije sredine

U prostorijama Crvenog krsta, danas će biti upriličena svečana dodela priznanja višestrukim davaocima krvi, kao i najhumanijim sredinama. Jedno priznanje biće dodeljeno za 100. put datu krv u prethodnoj godini, tri za 75 puta, 14 za 50-to darivanje dragocene tečnosti i 8 osoba dobiće priznanje za 35 humanih davanja. Plaketu “Široko srce” za najhumaniju sredinu dobiće PU Kikinda, Tehnička škola i MZ Nakovo.

Bonus video: