17.06.2022.

23:20

Foto:

Vesti

HAKERI NAPALI KATASTAR, SVE JE ZAKLUČANO! Udar na Geodetski zavod je ozbiljan problem, EVO ŠTA SVE NE MOŽETE DA ZAVRŠITE!

Republički geodetski zavod (RGZ) bio je meta hakerskog napada! Država je odmah zaključala kompletan sistem i na taj način zaštitila podatke građana Srbije.

Sajber-napad je odmah uočen, pa je zahvaljujući brzoj reakciji zaposlenih sva dokumentacija bezbedna. Najbolji stručnjaci utvrđuju kako je i ko izvršio napad i da li je, eventualno, naneta neka šteta. Do kraja istrage neće biti izdavane nikakve potvrde, a notari neće overavati kupoprodajne ugovore.

Zaključan sistem

Maja Radović iz RGZ kaže je da je u utorak došlo do hakerskog upada u sistem, zbog čega su IT stručnjaci odmah onemogućili rad da bi se zaštitili podaci koji se čuvaju u zavodu.

- Ovaj napad predstavlja i atak na državu Srbiju, a primećene su hakerske radnje i u drugim državnim institucijama. U rešavanje problema uključeni su Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal, BIA, MUP i svi ostali nadležni državni organi, a radi se 24 sata u tri smene. Tim stručnjaka radi na rešavanju problema, sprečavanju posledica i otkrivanju uzroka ovih napada. Trenutno se proverava šta je sve moglo biti ugroženo. Sistem se pažljivo proverava, deo po deo. Akcenat je na bezbednosti podataka, zbog čega nijedan stručnjak ne može da kaže koliko je vremena potrebno da se sve vrati u normalu - kaže ona i dodaje:

- Pristup sistemu nemaju ni zaposleni ni spoljni korisnici, preko kojih bi hakeri mogli da nastave da napadaju. Oni koji u sistem ulaze onlajn najveća su opasnost. Nemamo informaciju da se desila krađa bilo kog podatka. Sve što postoji u digitalnom obliku postoji i u papirnom. U najgorem slučaju, kada bi se i dogodilo da sve nestane, sva dokumentacija postoji u arhivama.
Prema njenim rečima, sve dok se RGZ ne oglasi da ponovo radi, građani ne treba da idu u katastar.

- Ništa što se tiče tržišta nepokretnosti trenutno nije moguće obaviti: od prodaje najmanje garsonjere do građevinske dozvole. Nama je najvažnije da se podaci sačuvaju i zato molimo građane za strpljenje dok se ovo ne reši. Prioritet je da se što pre u funkciju stavi E-katastar i E-šalter. Ovim sistemima pristupaju Ministarstvo građevine zbog građevinskih dozvola, kompletan bankarski sistem zbog određivanja hipoteka, notari, agencije za promet nepokretnosti... Zato je to naš prioritet - rekla je Radovićeva.

Poslovi koje građani ne mogu da obave dok ne radi katastar:

* overavanje kupoprodajnih ugovora
* dobijanje lista o nepokretnosti
* ostavine
* građevinske dozvole
* određivanje hipoteke

Notari očajni

Notari i agenti za prodaju nekretnina očajni su zbog obustavljanja rada katastra jer, kako kažu, posao im je u potpunosti stao, a kada sistem proradi, očekuju se užasne gužve na šalterima.
Javni beležnik Milica Reljić za naš list objašnjava da će biti jako teško nadoknaditi sav posao koji je trenutno na čekanju.

- Ovaj napad potpuno "koči" naš posao. Mi već sada ne možemo da odradimo 70 odsto naših usluga, poput ostavina i svih overa prometa nepokretnosti. Dolaze ljudi, žale se, ogorčeni su. Najgore od svega je to što je u našoj branši jun mesec kada imamo ubedljivo najviše posla, pa će, i kada se sistem ponovo uspostavi, biti jako teško i biće potrebno mnogo vremena da se sav posao nadoknadi. Tada očekujemo pravu najezdu klijenata, biće zaista haotično. Kada sam se raspitivala, rekli su mi da očekuju da će sistem proraditi tokom sledeće nedelje - rekla je Reljićeva.
 

Varagić: Građani nemaju razloga za brigu

Hakerski napad može biti opasan ukoliko se ne reaguje brzo i ako sistem zaštite nije dovoljno dobar. Ipak, građani u ovom slučaju nemaju razloga za paniku.
Na naše pitanje da li su hakeri mogli tokom napada da izmene neke podatke internet stručnjak Dragan Varagić objašnjava:
- Svaka promena podataka u sistemu biće vidljiva, ako je do nje uopšte došlo. Uvek postoji kopija podataka, koji se najčešće ažuriraju tek nakon 24 sata, tako da IT stručnjaci koji se bave otklanjanjem pretnje mogu lako da uporede podatke. Svakako, građani ne treba da brinu, stručnjaci će sigurno pre ponovnog puštanja sistema u rad isproveravati da li je sve u redu.