21.06.2022.

20:20

Foto: Beograd.rs

Vesti

CRKVA PRIPADA VEČNOSTI! Evo šta je još poručio Porfirije u poseti Ohridu!

Zajedno sa arhiepiskom ohridskim i makedonskim Stefanom, patrijarh srpski Porfirije poklonio se svetinjama hrama, objavljeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve.

-Danas smo imali priliku da vidimo šta su pravoslavni hrišćani pre mnogo vekova smatrali najvažnijim u svom životu. Gledajući ove svetinje, razumeli smo da im je važnije od svega bilo da čuvaju svoju hrišćansku pravoslavnu veru. Ali ne samo da čuvaju, nego  i da žive pravoslavnom verom, a to znači po Jevanđelju - poručio je patrijarh Porfirije.

Informer

Porfirije: Treba živeti po Jevanđelju

Ukorenjeni u predanju

Srpski patrijarh je ukazao da je crkva uvek savremena, kao i da ona ne pripada samo prošlosti, čak ni sadašnjosti, pa ni samo budućnosti, već da pripada večnosti.

-U tom smislu, ona je svevremena i trudi se da bude uvek aktuelna, da deli sve probleme, sva iskušenja, sve nevolje, ali i sve radosti sa kojima se suočava svaki čovek živeći u ovom vremenu. Upravo zato što je svevremena i nadvremena, crkva nije ni staromodna ni moderna. Crkva nudi vertikalu, nudi smisao postojanja svakom čoveku u svakom vremenu i svakom prostoru - podvukao je patrijarh Porfirije.

Ljubav je temelj postojanja

Crkva daje mogućnost da razumemo da smo stvoreni za večnost i da je ljubav temelj našeg postojanja i to baš onako kako govori Jevanđelje čitavim svojim bićem prema Bogu, a kroz tu ljubav prema Bogu i ljubav prema bližnjem, a to znači prema svakom čoveku. Kada Jevanđelje govori o odnosu prema bližnjem, ne podrazumeva samo onoga koji je pored nas, već pre svega Njega, ali  i sve ostale ljude.

Poručio je i da - klanjajući se svetinjama i dolazeći na mesto svetinja - imamo najbolju moguću šansu i priliku da se zagledamo u sebe, da se divimo onome što su oni, pre nas živeći pravoslavnom verom, ostavili kao predanje i duhovnu kulturu.

-Tako imamo i mogućnost da budemo ukorenjeni u predanju i da se naoružamo i da živimo u svom vremenu kao savremenici svih ljudi. Radost i blagoslov su veliki da možemo da se poklonimo svetinjama, da upalimo sveću, da se pomolimo Bogu za spasenje čitavog sveta, za mir u svetu, za mir među ljudima, za međusobno razumevanje i spremnost da svako nađe svoje mesto pod suncem. Neka ste svi blagosloveni i hvala vam na ljubavi - naglasio je srpski patrijarh Porfirije.

Bonus video: