02.07.2022.

19:52

Foto: R.B.

Vesti

PREMINUO MILOŠ PETROVIĆ!

Miloš Petrović rođen je u Trsteniku 1928. godine. Završio je Filozofski fakultet u Beogradu. Iza njega je bogata profesorska karijera, a poseban doprinos dao je i književnoj i pozorišnoj kritici i esejistici.

Književni časopis Bagdala uređivao je od 1975. godine, a bio je i član uredništva časopisa "Zamak kulture" i "Jefimija". Član je Udruženja književnika Srbije od 1972. godine i u nekoliko mandata je biran za člana njegove Uprave, a u jednom za potpredsednika.


Autor je knjiga: Čitajući posle Skerlića, Iz kruga u krug, Uhvati živu reč, Iz trinaestog reda, Fragmenti, Kod vrnjačke Euterpe, Potez skakačem, Fragmentovani portreti, Bagdalaši, Ka iskaznom i prevođen je na francuski, španski, slovenački i makedonski.


Dobitnik je više priznanja za visoki doprinos u kulturi, između ostalog Povelje za životno delo Udruženja književnika Srbije 2002. godine, Nagrade za Književnu kritiku "Milan Bogdanović" 2008, nagrade "Čedomir Mirković" 2016. godine. Za vrhunska dostignuća u oblasti kulture, od 2009. je korisnik nacionalne penzije.

Informer

Miloš Petrović


Sahrana Miloša Petrovića biće u nedelju, na Starom groblju u Kruševcu, u 14 sati.