08.07.2022.

09:03

Foto: Printskrin/ RTS

Vesti

PRVE PRIRODNO ZAČETE ČETVORKE U SRBIJI USKORO IZLAZE IZ BOLNICE! Porodica Gaćeša s nestrpljenjem čeka svoju decu, ovako se spremaju za njihov dolazak

Kod kuće ih već čeka i sestrica Iskra, a otac četvorki Đorđe Gaćeša navodi da mu je trebalo malo vremena da mu mozak obradi da će biti otac četvorki.

- Ušli mi unutra, kaže žena evo ga jedno, evo ga drugo, evo ga treće i onda dramska prauza 20 sekundi - tata vidiš li ti ovo - vidim, odgovaram ja. Jeste da mi to nije struka, znam otprilike šta gledam, ali džabe, mozak ne obrađuje informaciju, pita ona vidiš, odgovaram - vidim, ali ne znam šta vidim, kaže čestitam - četvorke - kaže Đorđe Gaćeša.

Iris, Inda, Irina i Ina rođene su na Veliki petak, prevremeno, u 28. nedelji trudnoće. Marija i Đorđe Gaćeša postali su roditelji prvih prirodno začetih četvorki u Srbiji.

Informer

Nabavljeni kreveci za devojčice

Devojčice su i dalje u bolnici, a kod kuće je vanredno stanje: Nabavljeni su kreveci, kolica tek treba da stignu iz Amerike jer kod nas ne postoje kolica za četvorke.

- Bebe napreduju u proseku 20 grama dnevno, očekujemo ih oko termina, ili malo posle termina, termin je 4. avgust, tri bebe su na 1.600 grama, dok je četvrta pre nekoliko dana imala 2 kilograma i 130 grama.

Informer

Roditelji četvorki jedva čekaju da devojčice dođu kući

Tek treći ultrazvuk pokazao četvorke

Ni lekari na prvom ultrazvuku nisu mogli da pretpostave da će Marija i Đorđe postati roditelji četiri devojčice.

- Četvorke smo saznali da nosimo kada sam otišla na treći ultrazvuk, na prvom je bilo da su blizanci, na drugom su bile trojke i tek na trećem ultrazvuku su bile četvorke - navodi Marija Gaćeša, majka.

Gaćeše imaju i stariju ćerku, Iskru. Ona ima dve i po godine. Raduje se dolasku sestrica, a vikendom, kada ne ide u vrtić, pomaže mami da bebama odnese mleko.

- Poseta traje nekih pola sata, ali nama uvek izađu u susret zbog broja beba. Prosto ne možemo da stignemo da se spremimo, da se obučemo, pošto su posebni uslovi ulaženja kod dece, dezinfekcija, oblačenja onda razgovor sa doktorkom i onda kada treba da dođemo do njih maltene je prošlo 20 minuta - kaže majka Marija Gaćeša.

Ostalo je još otprilike mesec dana do dolaska princeza. Iako su svesni da će sada morati da brinu istovremeno o pet devojčica i to bez pomoći baka i deka, raduju se.

Nestrpljivo čekaju dan kada će porodica Gaćeša konačno biti na okupu.

Bonus video: