15.07.2022.

22:36

Foto: youtubeprintscreen

Vesti

REDITELJ "ĐEKNE" I DALJE ENIGMA ZA MNOGE! Jedan tip glumica naročito je preferirao u svojim ostvarenjima, a sopstvenoj supruzi davao je neobične uloge!

Legendarni jugoslovenski i crnogorski reditelj Živko Nikolić rođen je u Ozrinićima pored Nikšića 1941.godine. Završio je Umetničkoj školu u  Herceg-Novom, a potom studirao na Akademiji  za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.Upisao je glumu, ali je ubrzo shvatio da mu je mesto sa one druge strane kamere.Snimao je dokumentarce, televizijske i dugometražne filmove,a neke od njih i danas je teško protumačiti.

Bio je kultni autor, a neka od njegovih ostvarenja su "Beštije"(1977), "Lepota poroka"(1986), "Čudo neviđeno"(1984), "Iskušavanje đavola"(1989), a televizijsko remek delo "Đekna još nije umrla, a ka će ne znamo" osamdesetih godina držalo je jugoslovensku javnost prikovanu za male ekrane.

Informer

Živka Nikolića mnogi smatraju filmskim "genijem" 

Radnja Živkovih filmova uglavnom je smeštena u ruralnim delovima planinske i primorske regije Crne Gore. Ova "kamena" sredina bila je pozornica na kojoj je prikazivao patrijarhalni moral, položaj žene, odnos supružnika, odnos prema seksu, ali i alegorije mnogo univerzalnijih tema. U njegovim filmovima, što je neobično za vreme u kojem su snimani, mogu se uočiti i neki hrišćanski motivi.

Film "Beštije" Nikolić je snimio 1984. godine za kojim sledi "Čudo neviđeno". Oba filma danas se smatraju za antologijske i proglašena su za kuturno dobro.

Žena sa "onog sveta"

Žena je skoro uvek glavni uvodni motiv u filmovima Živka Nikolića. Ona je najčešće plavokosa i dolazi preko vode u čamcu, preko jezera u "Čudu neviđenom" i mora u "Beštijama", a i lik devojke Jelke u filmu "Iskušavanje đavola"  vidimo u sceni kada stoji u čamcu na sredini jezera. Voda se tradicionalno i mitski smatra granicom između ovog i onostranog sveta.

Pojava ovakve žene unosi pometnju u naizgled uređeno društvo. Lepota je u Nikolićevim filmovima remetilački faktor, u muškarcima kreće da se budi pohota, a u ženama zavist i mržnja( ovakav prikaz žene kasnije će preuzeti neki od stranih filmskih stvaralaca, poput italijanskog reditelja Đuzepea Tornatorea u filmu "Malena").

Informer

Savina Geršak u "Lepoti poroka"

Živko Nikolić za ovakve uloge birao je naturščike poput Savine Geršak, a i sam je bio naturščik sa završene dve godine glume. Interesantno je da je svojoj ženi Vesni Pećanac u "Beštijama" i u filmu "Iskušavanje đavola"  namenio ulogu promiskuitetne žene.

Informer

Vesna Pećanac

Hrišćanski motivi takođe su prisutni u nekim od njegovih filmova. U "Iskušavanju đavola" braća Krstovići biće oni koji će razapeti Orla Zmajevića na improvizovani krst, čime se njihovo prezime povezuje sa onima koji krst ne nose već na isti razapinju. U "Beštijama" nepoznata plavokosa žena ulazi na magarcu u grad, a Anđelko( koga u filmu glumi Radoš Bajić) simbolično joj pere noge kao Hrist apostolima. 

Informer

Mira Furlan u "Lepoti poroka"

Film "Jovana Lukina" koji je glumicu Merimu Isaković vinuo u glumačku slavu mnogi smatraju za krunu njegovog stvaralaštva. Od naizgled anđeoskog lika, Jovana se transformiše u ženu čija će priroda kulminirati u sceni plesa na kraju filma. A sličan put imaće i Jaglika koju glumi Mira Furlan u "Lepoti poroka"

Informer

Mira Banjac i Petar Božović u filmu "Lepota poroka"

Kroz filmove Živka Nikolića prodefilovala su mnoga poznata glumačka imena poput Mire Banjac, Petra Božovića, Pavla Vuisića, Ljubiše Samardžića, Mime Karadžića...

Živko Nikolić preminuo je 2001.godine u nemaštini i skoro zaboravljen od svih, a filmovi su ostali kao podsećanje da je ovaj reditelj ostavio za sobom pregršt nerešenih filmskih zagonetki.