18.07.2022.

14:51

Foto:

Vesti

SADA MOŽEMO BRŽE PREKO GRANICE SA SEVERNOM MAKEDONIJOM! Prelaz Preševo-Tabanovce ima čime da se pohvali, a OVO JE TEK JEDNA OD INICIJATIVA "OTVORENI BALKAN"...

Njihovo saopštenje prenosimo u celosti:

Obaveštavamo vas da su u skladu sa Sporazumom o primeni zajedničkih graničnih prelaza – One Stop Shop kontrole protoka robe i putnika sa Republikom Srbijom na adresi Tabanovce – Preševo, koji je uspostavljen u septembru 2019. godine, dodatne infrastrukturne aktivnosti i rekonstrukcije u potpunosti završene

Postavljene su nove kabine za granične policajce i carinike iz obe zemlje, renovirane su nove rampe i pomoćne prostorije za kolege iz Srbije... Pored toga, uspostavljena je neophodna mrežna i telekomunikaciona infrastruktura za nesmetano odvijanje procesa.

Rekonstrukcijom i novim ugrađenim kabinama i rampama, pored poboljšanja uslova rada, postiže se i dodatno ubrzanje, posebno prilikom pasoške provere, jer je novi raspored kabina takav (i za putnička i za teretna vozila) da omogućava istovremeni rad (bez čekanja) službenika granične policije obe zemlje. Kao što se navodi, to će dodatno uticati na ubrzanje protoka putničkih i teretnih vozila, što je posebno važno u letnjem periodu tokom turističke sezone.

Pored toga, za sve uvoznike, izvoznike, prevoznike i druge učesnike u carinskom postupku, iz tri zemlje u inicijativi Otvoreni Balkan, kao i za privredne operatere koji imaju OEO odobrenja i robu sa Zelenih koridora na graničnom prelazu Tabanovce i Kafasan u martu 2022. godine, obezbeđena je prioritetna traka (zelena). Po istom principu, takve table su postavile i u Preševu i Kaftanu, od strane Srbije i Albanije.

Granični prelaz Tabanovce/Preševo trenutno radi sa pet traka za putnike, dve trake za kamione i jednom za autobuse. U cilju dodatnog poboljšanja uslova za brži protok putnika na GP Tabanovce, gde se vrše granične i carinske kontrole na izlazu iz Srbije i ulasku u Makedoniju, Uprava carine radi na prilagođavanju još dve trake za ulazak putnika, motornih vozila... 

To će dodatno ubrzati protok, što je posebno važno u letnjem periodu i povećanju učestalosti prolaska putnika-turista kroz ovaj granični prelaz, još jednom se naglašava.

Takođe, u cilju ubrzanja i smanjenja vremena čekanja na granici, Uprava carine razmatra mogućnosti da se granični prelaz Pelince, koji se koristi samo za putnički saobraćaj, aktuelizuje kao alternativni prelaz za putnike, što se pre svega odnosi na one iz Makedonije i Srbije.

To bi bilo u skladu sa inicijativom Otvoreni Bakan i načinom primene koncepta koji je do sada predlagan, a zove se "one stop shop", sve u cilju - kako je već spomenuto - bržeg protoka putnika i putničkih i motornih vozila.