21.07.2022.

19:11

Foto: Informer

Vesti

DOKTORKA ZORICA CRNOGORAC ZA INFORMER: Srbija po uspešnosti vantelesne ne zaostaje za svetom

- Po uspešnosti procesa VTO, naša zemlja ne zaostaje za svetom i on se kreće oko 40 odsto. U korak smo sa svetom i sa uvođenjem savremenih tehnologija i broja centara u kojima se obavlja vantelesna oplodnja, ali i sa brojem kvalifikacionih stručnjaka. Stranci sve više dolaze u Srbiju na procedure. Razlog njihovog dolaska jeste upravo visok procenat uspešnosti vantelesne oplodnje i brže ostvarivanje samog postupka, a tu su i finansijski razlozi - kaže dr Crnogorac i napominje:

Informer

Činjenjica je i da je Srbija jedina u regionu koja je omogućila neograničen broj VTO pokušaja ženama do 45 godina starosti za prvo dete, kao i proceduru za drugo dete. takođe, od prošle godine su pojednostavljene i procedure za ulazak parova u Nacionalni program VTO. Napravljen je veliki pomak, sobzirom da je vantelesna oplodnja, nekad bila veliki tabu. Danas je to sve češći put ka roditeljstvu i ljudi to normalno prihvataju. Samo u svetu putem VTO do sada je rođeno više od osam miliona beba. Čak je naša država omogućila i ženama bez partnera da mogu da odlaze na vantelesnu oplodnju!

Informer

Prema njenim rečima, važno da edukujemo mlade ljude o reproduktivnom zdravlju.

- Važno je da mlade ljude edukujemo o reproduktivnom zdravlju i to u vidu kontinuiranih edukacija u školama, a mlađe žene i muškarce da uputimo kako da provere plodnost i da ih upoznamo kako možemo da im pravovremeno pomognemo u planiranju reprodukcije. To je veoma važno, kako bi se na vreme započela terapija, i kako se lepeza mogućnosti ne bi sužavala. Ispitivanje neplodnosti potrebno je započeti kod svih parova koje ne ostvare trudnoće za godinu dana - naglašava dr Crnogorac i predlaže da se jednom u dve godine, u okviru preventivnih pregleda, ženama koje imaju između 25 i 35 godina proveri aktivnost jajnika ( AFC) i antimilerijan hormon ( AMH)!