22.07.2022.

20:10

Foto:

Vesti

MESEČNA KARTA ZA JAVNI PREVOZ NA TRI MESECA IZNOSI 9 EVRA! Ovaj eksperiment se pokazao kao dobar, evo GDE!

- Bilo je manje saobraćajnih gužvi u julu u odnosu na maj, u 23 od 26 gradova u kojima smo merili - rekao je Ralf-Peter Šefer iz kompanije za GPS uređaje TomTomn za Rojters.

Za merenje je izabrana nedelja u julu u kojoj nije bilo praznika u gradovima u kojima je merenje vršeno. Merenje je takođe pokazalo manje zastoja u poređenju sa istim periodom u godinama pre pandemije.

- Možda je prerano donositi zaključke, ali verujemo da je smanjenje broja kašnjenja povezano sa uvođenjem karte od 9 evra - rekao je Šefer.

Informer

U Nemačkoj su podstakli korišćenje javnog prevoza

Subvencionisana cena goriva

U okviru mera za rasterećenje građana od naglog povećanja cena energenata, nemačka vlada je u junu uvela mesečnu kartu za javni prevoz na tri meseca koja košta 9 evra i važi u celoj Nemačkoj za sva sredstva lokalnog prevoza i neograničen broj putovanja.

Istovremeno, subvencionisana je i cena goriva, što, međutim, nije dovelo do osetnijeg pada cena naftnih derivata. Nemačke vlasti trenutno razmatraju u kom obliku bi podstakle korišćenje javnog prevoza posle avgusta, kada ističe tromesečna faza karte od 9 evra.

Rekordna prodaja karata

Do sredine jula prodato je preko 30 miliona mesečnih karata po sniženoj ceni. Ova mera izazvala je i brojne kritike zbog pretrpanih vozova, koji zbog haotičnih situacija delimično nisu napuštali stanice.

Mnogi koji idu na posao javnim prevozom najavili su da će, dok ne istekne ova mera i ne bude smanjen broj putnika, koristiti privatne automobile. Udruženja korisnika vozova istakla su da je tri milijarde evra, koliko je koštalo subvencionisanje karata, moglo da se potroši na modernizaciju železničke mreže.