11.08.2022.

12:48

Foto: Privatna arhiva

Vesti

U TOKU JE GRADNJA PRVOG HRAMA POSVEĆENOG JASENOVAČKIM ŽRTVAMA! Srpkinja iz dijaspore pokrenula akciju: Ostaćemo verni našoj istoriji

Iako je hiljadama kilometara daleko od rodnog Ključa, u dalekoj Australiji, Snežana Dimitrijević pomaže u prikupljanju novca za izgradnju prvog hrama posvećenog jasenovačkim žrtvama, koji će biti izgrađen u mestu Međuvođe u Potkozarju, sa jednim ciljem, a to je sećanje na mučeničko stradanje Srba kako u Jasenovcu, tako i u drugim mestima.

Informer

Ova građevina će nositi naziv Hram Svetih Mučenika Jasenovačkih.

Temelj Hrama urađen je 2018. godine, kada prestaju svi radovi zbog nedostatka materijala.

- Ovog leta sakupljeno je dovoljno novca, te je kupljena i sva potrebna cigla, 70.000 komada tačnije - rekla je Snežana za naš portal i dodala:

- Ono na čemu trenutno radimo je prikupljanje sredstava, odnosno materijala (šljunak, pesak, armaturno željezno itd.), da bismo s Božijom pomoći ove jeseni započeli podizanje zidova.

Informer

Ideja o podizanju Hrama došla je od oca Željka Jevđenića koji služi u Knezičkoj Parohiji već više od 30 godina.

- Otac Željko je, poznavajući istoriju i stradanje naroda ovog potkozarskog kraja, osetio potrebu da se baš tu podigne, ne samo Hram, nego ujedno i spomenik svim Jasenovačkim žrtvama, koji će kroz vreme koje dolazi pričati o njihovom stradanju - ispričala je ona.

Informer

Kako je naša sagovornica objasnila, ocu Željku je ovo osmi Hram po redu.

- Znamo da je to veliki projekat i da je potrebno vreme, ali smo strpljivi. Ako Bog da, u septembru ćemo održati bogosluženje na tlu Hrama u znak sećanja na početak gradnje.

Izgradnja ovakvog objekata je od velikog značaja kako za porodice stradalih, tako i za čitav narod.

- Teško je rečima objasniti koliko mi ovo znači, pogotvo jer sam poreklom sa ovih prostora. Ono što je još važnije, jeste da ćemo napokon imati spomen-područje Hrama u Republici Srpskoj. Moći ćemo da ukažemo poštovanje i vernost našoj istoriji. Ne želim da se to zaboravi i želim da moja sopstvena deca jednog dana odvedu svoju decu u naš Hram i nadam se da će to podstaći i druge koji su donirali da učine isto.

Snežana je za naš portal prokomentarisala i nedavnu želju predsednika Srbije Aleksandra Vučića da poseti Jasenovac i oda počast stradalima, na šta su Hrvati burno reagovali i zabranili da on dođe.

- To me uopšte ne čudi od hrvatske vlade, oni su iznova pokazali kako ne prihvataju Jasenovac, kao i to da nemaju nikakvog kajanja, a ni poštovanja prema žrtvama. Međutim, ono što me iznenađuje jeste reakcija našeg predsednika, zašto bi prihvatio takvu odluku?  Da li se od nas Srba stalno traži da ćutimo o svom gubitku, našim žrtvama, svom bolu? - rekla je Snežana i pozvala našeg predsednika da poseti Hram Svetih Mučenika Jasenovačkih gde će, kako kaže, biti srdačno dočekan.

Informer

Više informacija na koji način možete pomoći u izgradnji hrama možete pronaći ovde