14.08.2022.

12:40

Foto: Informer

Vesti

GENERAL STUPAR POVEO JUBILARNI MARŠ U ČAST HEROJA CERSKE BITKE! Država Srbija danas slavi svoje junake! (FOTO)

Pod komandom general-majora Milorada Stupara, osnivača i ratnog komandanta 72. specijalne, a u organizaciji Udruženja veterana 72. specijalne i Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918 održan je 5. po redu marš "Hvala Stepi što se seti" u znak sećanja na manevar Moravske i kombinovane divizije 15. avgusta 1914. i 108 godina početaka Cerske bitke. 

Veterane 72. specijalne i potomke ratnih dobrovoljaca predvodili su legendarni general Stupar i državni sekretar Ministarstva za rad Zoran Antić u maršu dugom 8 km od sela Draginja do Tekeriša. 

- Cerska operativna grupa je u teškim višednevnim borbama onemogućila 21. austro-ugarsku diviziju da izvrši spajanje sa austrijskom 2. armijom i plana generala Poćoreka za Balkan - kazao je general Stupar.

General se osvrnuo na mučki odnos države Srbije tačnije njenog političkog vrha posle 5. oktobra 2000. prema srpskom oficiru i vojniku. Političkim promenama na bolje 2012. počeo je ne samo preporod srpske vojske i države već i negovanje sećanja na slavnu srpsku istoriju i oslobodilačke ratove Srbije.

- Za izuzetnu taktičku odluku koja je omogućila prvu savezničku pobedu u Velikom ratu, donela je generalu Stepi čin srpskog vojvode, a srpski narod zlatnim slovima upisala u svetsku istoriju - pridodao je državni sekretar Antić.

Država Srbija danas se ne stidi svojih predaka, ali ni veterana koji su našu otadžbinu branili u ratovima 1991-1999. šta više radi na poboljšanju njihovog položaja najviše zahvaljujući predsedniku Vučiću.