Autor: Informer.rs

14.08.2022.

15:31

Foto: Strahinja Babović

Vesti

Gradonačelnik Bakić: Značajno je da Srbija pod vođstvom predsednika Aleksandra Vučića ide putem mira, stabilnosti i ekonomskog napretka

Nakon što je preuzeo hleb, pokazujući ga na sve četiri strane sveta, gradonačelnik Stevan Bakić je rekao da mu je velika čast što je u prilici da u ime Grada Subotice i lično ime – pozdravi prisutne na centralnoj svečanosti ovogodišnje „Dužijance“, tradicionalne svetkovine dostojanstva, ponosa i zahvalnosti koja se povodom završetka žetelačkih radova u našem gradu organizuje već 112 godina. 

„Izuzetno mi je drago što svedočimo da „Dužijanca“ – kao svojevrsni spoj molitve, zahvale Bogu i pohvale čoveku za njegov rad – i danas, a verujem da će tako biti i ubuduće, predstavlja simbol zajedništva, a Subotica sredinu u kojoj se ljudi međusobno poštuju, razumeju i uvažavaju“, rekao je Bakić.  

Informer

On je podsetio da je u okviru ovogodišnje „Dužijance“, u julu, na njivi pokraj crkve Svetog Josipa Radnika u Đurđinu, održano „Takmičenje risara“, tradicionalna manifestacija koja se  u okviru „Dužijance“ organizuje već više od pola veka. 

„Raduje me što je ove godine, kao novina u odnosu na sve prethodne „Dužijance“, ona  nedavno održana i u Novom Sadu. Ponosan sam na činjenicu da smo i u Evropskoj prestonici kulture za 2022. godinu jasno pokazali kako je „Dužijanca“ vremenom postala mnogo više od narodnog običaja. Da je manifestacija u kojoj se prepliću tradicionalno i savremeno, seosko i gradsko, svetovno i duhovno. Da je i poštovanje tradicije, jedinstven kulturni projekat, pokretni etnološki i tehnički muzej“, naglasio je Stevan Bakić.

Informer

Mislim da je, naveo je Bakić, veoma važno da je u svim događajima vezanim za ovogodišnju „Dužijancu”, a bilo ih je oko trideset, učestvovao veliki broj mladih i dece. 

„Ta činjenica istovremeno i ohrabruje i nagoveštava da će „Dužijanca“ još jako dugo biti jedna od najvažnijih manifestacija u našem gradu“, smatra Bakić. 

Izvesno je da će subotička lokalna samouprava, podvukao je, i ubuduće podržavati „Dužijancu“, kao i sve druge manifestacije i događaje koji baštine tradiciju i kulturu različitih krajeva, jer je upravo Subotica grad prepoznatljiv po negovanju različitosti koja nas zbližava. 

„Drago mi je što ćemo imati dovoljno hleba i pšenice i što Republika Srbija i u ovim za ceo svet veoma teškim i izazovnim vremenima ide putem mira, stabilnosti i ekonomskog napretka, pod vođstvom predsednika Aleksandra Vučića. Iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim predsedniku Vučiću na velikoj podršci u realizaciji projekata značajnih za naš grad, kao i na njegovoj svakodnevnoj posvećenosti poboljšanju uslova života svih građana Srbije. Na punoj podršci zahvaljujem se, takođe, i Vladi Srbije i  Pokrajinskoj vladi”, istakao je Stevan Bakić.

Informer

Gradonačelnik Bakić na kraju svog obraćanja prisutnima na 112. Dužijanci  pozdravio je i pohvalio organizatore „Dužijance“ – rukovodstvo i članove Udruženja bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“ koji, kako je rekao,  sa puno entuzijazma i ljubavi pristupaju ovoj žetvenoj svečanosti i afirmaciji njenog kulturnog identiteta; sve učesnike svečane povorke i nosioce ovogodišnjeg slavlja i ove prelepe manifestacije koja ima dugu tradiciju, ali i duboku simboliku – bandašicu Katarinu Piuković i bandaša Dominika Skenderovića.  

Program svečanog dela „Dužijance” počeo je jutros, ispraćajem i blagoslovom bandaša i bandašice u crkvi Svetog Roka, a nastavljen je svečanim euharistijskim slavljem u katedrali Svete Terezije Avilske.
Najatraktivniji deo usledio je u svečanoj povorci, gde su od katedrale Svete Terezije Avilske do Trga slobode Subotičani i brojni gosti, po običaju, mogli da vide: barjaktarku na konju sa zastavom „Dužijance”, konjanike u svečanoj graničarskoj nošnji, veliku krunu i klas žita, male „kraljice”, risare i risaruše u narodnim nošnjama i sa radnim priborom, svečane zaprege, defile kulturno-umetničkih društava, a za njima desetak parova bandaša i bandašica iz okolnih mesta u kojima je proteklih nedelja, u okviru obeležavanja „Dužijance”, već održana slična svečanost.

Današnji program biće završen večeras Bandašicinim kolom na Trgu slobode.

Pokrovitelji ovogodišnje manifestacije u organizaciji Udruženja bunjevačkih Hrvata "Dužijanca" su Grad Subotica, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice, Pokrajinski sekretarijat za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama, Centralna državna kancelarija za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Hrvatsko nacionalno veće i Hrvatski kulturni centar "Bunjevačko kolo".