16.08.2022.

19:57

Foto: printscreen

Vesti

BOLESTAN TREND NA TIKTOKU! Roditelji zatvaraju decu u mračne prostorije pa ih plaše čudovištima! Psiholog otkriva kako ovo utiče na razvoj deteta!

U videima koji kruže na TikToku, roditelji zatvaraju decu u mračne prostorije, ostavljaju telefon da ih snimi, a na ekranu se iza deteta pojavljuje čudovište! Deca se suočavaju sa najgorim emocijama, plaču i vrište, dok je nihovim roditeljima, kao i braći i sestrama vrlo zabavno i smešno.

U prvom videu, devojčica drhti od straha i drži se za kvaku od vrata u želji da pobegne. Na kraju snimka joj sestra "pristiže u pomoć", otvara vrata i smeje se.

U narednom videu dete zapomaže i lupa na vrata, u nadi da će se izvući iz strašne situacije. 

Ovakav trend je naišao na osudu na društvenim mrežama, pa se tako mogu pročitati komentari poput:

- Novi trend, ostavite dete po mogućstvu što mlađe, jer biće više pregleda, pobegnite iz sobe i uključite filter sa čudovištem. Bravo moroni!

- Zaista, šta nije u redu sa ljudima? Dobro bi nam došla neka socijalna služba za društvene mreže. Posla koliko hoćeš - su samo neki od komentara.

Jedna mama je bila vrlo direktna:

- Kakav horor od roditelja! -

Kakve posledice ovakvi trendovi ostavljaju na dete i kako to sve utiče na razvoj i psihu deteta? 

Psiholog Aleksandra Janković je dala svoje mišljenje.

Informer

Aleksandra Janković

- Ovakvi trendovi očigledno traju na društvenim mrežama i sve su veći izazovi. Namenjeni su deci koja nisu zrela. Za decu nema nikakve pripreme. -

Jankovićeva se oslonila na flooding terapiju, te je objasnila šta ona znači.

- Flooding terapija se zasniva na preplavljivanjem stimulusima koji izazivaju strah. Stimulusi koji služe u svrhu preplavljivanja, imaju za cilj da uklone maladaptivne oblike ponašanja. Ovde su u pitanju deca i sve ovo deluje kao socijalni eksperiment gde se deca priremaju da postanu roboti koji su hrabri. - 

Kako Jankovićeva ističe, ovo nije dobra metoda zato što nas strah uči gde je granica. Ovo nije deo obrazovanja, već narušava detetov integritet. 

- Razvija se zombi vojnik bez odsustva straha, što je dobar preduslov za sociopatu - zaključuje Aleksandra Janković.

BONUS VIDEO: