17.08.2022.

23:23

Foto: Shutterstock

Vesti

OVO SU ŽENSKA IMENA ČIJE ZNAČENJE JE SVETLOST! Veoma su zvučna, a peto je PREDIVNA SRPSKA REČ!

Roditelji se uglavnom trude da deci daju što zanimljivija imena, koja sa sobom nose lepo značenje i simboliku, a niz je faktora koji utiču na njihovu odluku.

I dok je nekima stalo da budu moderni i urbani, drugi poštuju tradiciju, a treći ime biraju tako da sačuvaju uspomenu na neki događaj ili voljenu osobu. Bilo kako bilo, odabir imena može biti težak poduhvat, a inspiraciju roditelji često potraže i u knjigama, filmovima, serijama, na Internetu...

Ovo su šest prelepih imena za devojčice čije značenje je zaista snažno i lepo - sva ona u suštini znače svetlost!

Alina

Ovo ime je jedno od varijanti imena Helena, a slovenskog je porekla i znači "svetla, lepa". Ipak, u zavisnosti od podneblja do podneblja, može imate i drugačija značenja. U Francuskoj simboliše plemenitost, a na arapskom znači "slavna". U Jermeniji primera radi takođe znači "nosilac svetlosti". Alina je ime koje se često koristi u Poljskoj i Rusiji, a prisutno je i u nemačkoj kulturi.

Aurora

Ovo je poetično žensko ime latinskog porekla i u bukvalnom prevodu znači "zora". Tako se zvala i rimska boginja zore i jutra, čije su se suze pretvorile u jutarnju rosu i koja najavljaju dolazak sunca, odnosno svetlosti. Ovo ime takođe je povezano sa naučnim terminom za severnu, polarnu svetlost - Aurora Borealis.

Helena

Helena je ime grčkog porekla i označava baklju ili blistavu svetlost. Ovo je snažno, prepoznatljivo ime koje se javlja u brojnim kulturama i istorijskim periodima. Sada je već dobilo status klasičnog, ali njegova popularnost ne bledi.

Informer

Lucija

Ime Lucija je veoma popularno u regionu, posebno u Sloveniji i Hrvatskoj. Potiče od latinske reči lux i znači svetlost, sjaj, jasnoća. U prošlosti je ovo ime bilo namenjeno za devojčice koje su se rađale u rano jutro, onda kada dan sviće.

Zora

Ovo je prelepa srpska reč koja označava deo dana pred sam izlazak sunca, kada dan, odnosno svetlost tek počinje! Predivno, upečatljivo ime i pre svega domaće!

Nera

Nera je ime jevrejskog porekla i znači sveća, svetlost. Ovo je ime koje se tradicionalno davalo devojčicama rođenim tokom Hanuke, jednog od najvećih jevrejskih praznika, poznatog i kao Festival svetlosti.

Bonus video: