18.08.2022.

10:29

Foto: printskrin/tv pink

Vesti

CELE PORODICE SE SA LETOVANJA VRAĆAJU ZARAŽENE! Dr Bekić objasnio zašto sada imamo povećan broj inficiranih koronom

- Ima više razloga za povećan broj inficiranih koronom, a dva su osnovna - to je povratak naših građana sa odmora gde je daleko veći broj inficiranih nego u Srbiji, pa se cele porodice vraćaju zaražene, a drugi je popuštanje imuniteta - naveo je Bekić gostujući na TV Pink i dodao:

- Svi koji su prvu, drugu i treću dozu dobili tokom 2021. godine taj imunitet su suštinski izgubili, kao i oni koji su koronu imali početkom ove godine. Imaćemo nešto blaži oblik kod ljudi koji su zadržali deo imuniteta. 

Bekić je napomenuo da je do sada 4. dozu dobilo oko 50.000 građana Srbije, što je veoma malo.

- Epilog je 5.000 do 6.000 inficiranih svaki dan. U ambulantama vidimo ljude koji su svih starosnih grupa. Virus se proširio. Najviše umiru najstariji koji imaju veliki broj pridruženih bolesti, a to je od 10 do 15 pacijenata koji umiru u kovid bolnicama - istakao je Bekić.

Informer

Vakcinacija

Ovaj talas je došao ranije u odnosu na prošlu godinu upravo zbog popuštanja imuniteta i širenja virusa prilikom povrataka sa odmora u našu zemlju. 

Dr Bekić podsetio je koliko je vakcinacija važna u borbi provit koronavirusa.

- Sam sam primio 4 doze vakcine, koronu nisam imao i ništa mi se strašno nije desilo. Korona traje gotovo tri godine, svaki put želim da kažem da građani ne treba da budu deo loše statistike - treba učiniti što je do nas oprez, vakcinacija, pridržavanje mera... Treba da učninimo sve što je do nas - kazao je dr Bekić.

On je komentarišući početak školske godine i epidemijsku situaciju istakao da skok broja zaraženih može da se očekuje.

- Ovo nam nije prvi put, imamo iskustva već dve školske godine, mislim da se ništa neće desiti sada drugačije nego tada. Skoka će biti. Školska godina će sigurno da počne na vreme - rekao je doktor.

Bonus video: