23.08.2022.

12:53

Foto: N.R.

Vesti

KRAGUJEVAČKI MEDICINSKI FAKULTET JEDAN OD NAJBOLJIH NA SVETU! Na Šangajskoj listi zauzeo OVO MESTO

Kragujevački medicinski fakultet je rangiranjem između 201. i 300. mesta svrstan u konkurenciju 500 najboljih fakulteta u svetu. Poređenja radi, Medicinski fakultet u Beogradu rangiran je, u istoj kategoriji, između 301. i 400. mesta.

Od parametara koji su relevantni za rangiranje na Šangajskoj listi, ovaj fakultet zadovoljava samo jedan, a to je broj objavljenih naučnoistraživačkih radova koji je od 2005. godine u konstantnom porastu, zahvaljjući ambicioznim i vrednim mladim ljudima koji su se opredelili za nauku. FMN je svojim internim projektima omogućio najboljim doktorandima da urade vrhunske teze i objave ih u prestižnim časopisima, a mladi istraživači angažovani su i na projektima resornog ministarstva, odnosno Fonda za nauku.

Tokom prošle godine publikovano je više od 200 naučnih radova, a s obzirom na ovogodišnju dinamiku, ta cifra će vetovatno biti premašena.

Fakultet medicinskih nauka se na Šangajskoj listi prvi put našao 2019. godine, kada je u društvu najprestužnijih bio i kragujevački PMF, i to na poziciji između 301. i 400. mesta.

Bonus video: