23.08.2022.

18:38

Foto: Informer

Vesti

DETE SA SIMPTOMIMA NE TREBA DA IDE U KOLEKTIV! Pedijatar upozorava: Ova DVA SAVETA su ključna za povratak đaka u školske klupe!

Tim za škole odlučio je da nastava počne na vreme, kao i da svi đaci 1. septembra budu u školskim klupama, u nadi da ni u narednom periodu epidemijska situacija neće ugroziti neposrednu nastavu.

Doktorka Aneta Jovanović, načelnica Pedijatrije Doma zdravlja "Palilula", rekla je za RTS da beleže mali broj kovid pozitivne dece.

- Testira se pedesetoro do sedamdesetoro dece na svih pet punktova Doma zdravlja Palilula, od toga je do 10 odsto pozitivno - kaže Jovanovićeva.

Ističe da se deca uglavnom zaražavaju u porodici, odnosno ukoliko su članovi porodice inficirani ili kada se vrate sa letovanja.

Govoreći o zdravstvenim pripremama koje bi trebalo da urade prvaci pre polaska u školu, doktorka Jovanović kaže da obavezno treba da peru ruke u školi i kući, kao i da se često provetravaju prostorije u kojima borave.

Objašnjava da su se upisi u osnovne i srednje škole završili, te da su deca sistematski pregledana.

- Sada se pripremaju deca koja polaze u vrtiće. Tu popunjavamo zdravstvene liste i pregledamo decu. Uslov jeste da budu uredno vakcinisana, po kalendaru imunizacije - navodi dr Jovanović.

Informer

Podseća da dete koje se zarazi treba da bude u izolaciji sedam dana, ali da je neophodno i da se izoluje ukoliko se pojave simptomi ili je član porodice inficiran.

Poručuje da dete sa simptomima ne treba da ide u kolektiv.

Aneta Jovanović navodi i da se poslednjih dana beleži rast respiratornih simptoma kod dece: zapušenost nosa, bol u grlu, povišena telesna temperatura.

Bonus video: