23.08.2022.

18:38

Foto: printscreen facebook

Vesti

GENERAL DELIĆ IMAO JE BEZGRANIČNO POVERENJE I DIVLJENJE SVOJIH SABORACA!

- Božidar Delić potpredsednik Narodne Skupštine Republike Srbije, general-major u penziji, ratni komandant herojske 549. motorizovane brigade iz Prizrena, preminuo je posle duge i teške bolesti, danas, tokom lečenja u Centralnoj kliničkoj bolnici u Moskvi. Svoje profesionalno opredeljenje težišno je posvetio Vojsci, dajući izuzetan doprinos u odbrani Srbije tokom NATO agresije 1999. godine kroz lični primer, izgradnju patriotizma i ljubavi prema svojoj otadžbini-Srbiji, zbog čega je više puta odlikovan – navodi Vladan Ranković, predsednik tog Udruženja.

On dalje ističe da će general Delić ostati  upamćen po komandi ''Nema nazad – iza je Srbija!'' izdate tokom Bitke na Paštriku 1999. godine, kada je sprečen kopneni prodor NATO snaga, redovne Albanske vojske, terorista UČK i stranih plaćenika na prostor Kosova i Metohije.

Svojom hrabrošću, nepokolebljivim čvrstim vojničkim stavovima, a posebno iskrenim ljudskim odnosom, izgradio je bezgranično poverenje i divljenje među svojim saborcima – navode Delićevi saborci iz ratnih dana 1999. godine, kada je zlikovačka NATO kamarila napala SR Jugoslaviju i Srbiju.

Oni su izneli i detalje iz biografije generala Božidara Delića, gde navode da je nakon završetka Vojne akademije Kopnene Vojske ,službovao  u Bileći, Prizrenu, Leskovcu i Beogradu.

Obavljao je brojne odgovorne dužnosti: Komandanta 549.motorizovane brigade Prištinskog Korpusa, Komandanta Beogradskog korpusa i zamenika Načelnika Operativne uprave Generalštaba Vojske. U čin general-majora unapređen je 1999. godine

U periodu svog političkog angažovanja od 2005. godine u četiri saziva bio je biran za poslanika, a u dva saziva za potpredsednika Narodne Skupštine Republike Srbije.

O mestu i vremenu održavanja komemorativnog skupa i sahrane Božidara Delića, general-majora u penziji, potpredsednika Narodne skupštine Republike Srbije, javnost će biti naknadno obaveštena, naveli su ratni drugogovi pokojnog generala Božidara Delića.