23.08.2022.

19:44

Foto:

Vesti

NEMA NI SLAVLJA, NI TUGE NI BILO KOJEG POVODA DA SRBIN NE ZAČINI ALKOHOLOM! Direktorka "Laze Lazarević" upozorava: Mladi podložni alkoholizmu, kod njih je to PITANJE ČASTI!

Uz napomenu da klinika prima starije od 18 godina, ona ističe da su svi adolescenti koji dolaze sa nekim mentalnim smetnjama u hitnim dežurstvima pod dejstvom alkohola.

- Trend je kod mlade populacije u celom svetu da nema izlaska bez alkohola i da je to pitanje časti, a dokazivanje i položaj u vršnjačkoj grupi koje je za njih jako važno - istakla je Stašević Karličić u izjavi Tanjugu.

Ona napominje da smo kultura koja je jako tolerantna prema alkoholizmu.

- Nema ni slavlja, ni tuge, ni bilo kojeg drugog povoda koje prosečni stanovnik Srbije ne začini alkoholom, ne razmišljajući o dugoročnim posledicama štetne upotrebe, zloupotrebe i zavisnosti od alkohola - poručila je Stašević Karličić.

Ona dodaje da su mladi posebno podložni uticaju alkohola jer je odrastanje i period razvoja ličnosti zahtevan, stresogen i težak za svakog čoveka.

- Mladi reaguju dramatičnije na svaki uticaj iz spoljašnje sredine, čak i na male povode. To uzrokuje akutnu anksioznost velikog intenziteta koju oni leče alkoholom koji ima i sedativno dejstvo. Mi često alkohol zovemo angsiolikom širokih narodnih masa - kaže direktorka klinike "Laze Lazarević" i dodaje da je problem i u njegovoj dostupnosti, te ga mladi zato često koriste, kao i zbog brzog efekta sedacije.

Informer

- Zloupotreba, štetna upotreba, zavisnost od psihoaktivnih supstanci su najčešće sekundarni poremećaji kojima pokrivamo neke druge tegobe koje spadaju u simptome nekog drugog mentalnog poremećaja ili samo prosto simptome aksioznosti, poremećaja spavanja, a prvenstveno poremećaje raspoloženja - upozorava Stašević Karličić.

Ona ističe da samo prevencija garantuje i kvalitet života i kvalitet zdravstvenog sistema na duže staze.

U prevenciju za mlade, kaže, spada pre svega zdravstveno prosvećivanje, ljudi moraju da znaju šta je alkohol i kako on deluje na naš organizam i sa tim saznanjima moraju krenuti od najranijeg uzrasta, od porodice, a zatim i u školi.

- To je najodrživiji program koji nam garantuje javno zdravlje, koji je i najveći resurs koji imamo - poručuje Stašević Karličić.

Ona opominje da kratkoročne posledice konzumiranja alkohola za mlade pre svega mogu biti opasnost po život, zdravlje i bezbednost, jer mladi zbog konzumacija alkohola često imaju neželjene događaje i akcidente - tuče, saobraćajne nesreće ili povrede posle burnih noći punih alkohola.

Informer

Srednjedugoročne posledice konzumiranja alkohola među mladima su neuspeh u školi, problemi sa školom, problemi u emocionalnim vezama, problemi sa zakonom, dok su dugoročne posledice višestruke.

- Alkohol uzrokuje bolesti zapaljenja creva, želuca, a kasnije i jednjaka, kardivaskularnog sistema, jetre, a zatim utiče na mozak koji uzrokuje implusivnost, pad koncentracije, poremećaje spavanje, akutne psihotične epizode - upozorava direktorka klinike "Laza Lazarević".

Bonus video: