28.08.2022.

16:40

Foto: informer.rs

Vesti

NEKADA "HALA SMRTI", A DANAS PROZVANA KAO "SRPSKA HALA"! Vesić pronašao sliku nacističkog masakra u Kraljevu 1941. godine! (FOTO)

Nasmejani nacisti slikaju se pored streljanih talaca u Kraljevu u oktobru 1941. godine.

Ovu retku sliku, svedočanstvo zločina, kupio je nedavno Branimir Gajić iz Beograda na jednoj onlajn aukciji. Pokloniće je Muzeju u Kraljevu, a biće deo velike postavke o kraljevačkom masakru koju muzej planira za oktobar i tako će slika prvi put biti predstavljena srpskoj javnosti.

Informer

Svi streljani taoci sa slike, kao i hiljade drugih, bili su zatočeni u hali Fabrike vagona pre egzekucije. Halu su nacisti 1943. godine demontirali i preselili u bečko Novo Mesto. Nacisti su to radili sa fabričkim halama u okupiranoj Evropi jer su saveznici do 1943. godine uništili većinu njihovih industrijskih objekata. Tako se ova kraljevačka ”hala smrti” našla u Beču. Verovali ili ne, hala je preživela Drugi svetski rat i danas se nalazi u Beču. Zovu je ”srpska hala” (Serbenhalle). Danas se koristi kao stovarište građevinskog materijala.

Informer


 
Pokrenuću inicijativu da Republika Srbija, uz podršku društveno odgovornih kompanija, otkupi ovu halu, vrati je u Kraljevo i pretvori u muzej gde će biti otvorena stalna postavka o kraljevačkom masakru. 

Tako rade odgovorne nacije.