31.08.2022.

13:04

Foto: Insider/printscreen

Vesti

RAD SA PORODILJAMA UME DA BUDE DIVAN, ISTOVREMENO I TEŽAK! Tamara objašnjava šta sve spada u posao babice: Kao i svaki posao, i ovaj ima dve strane

- Posao babice podrazumeva negu žene pre, u toku, i posle porođaja - kaže naša sagovornica.

Naglašava da rad sa porodiljama ume da bude divan, ali istovremeno i težak.

Informer

- Ipak se radi o ženama u "drugom stanju". Hormoni rade, a žene su tada dodatno podložne strahu i panici - objašnjava ona i dodaje:

- Posao babice ima dve strane, onu divnu, zbog koje često kažem da je to jedan od najlepših poslova, ali i onu stresnu i tešku uoliko nešto krene po zlu. Takve situacije mogu da budu izuzetno stresne, kako za samu trudnicu, tako i za nas i da izazovu traumatična iskustva.

Objasnila je da njihovu trezvenost i obavezu da situaciju drže pod kontrolom kada nešto krene po zlu, ljudi često protumače kao bezosećajnost. Tamara se potom okrenula onim lepšim stvarima u svom poslu.

- Prisustvovati rođenju novog života, gledati majkama lice dok gleda svoje dete po prvi put me puni milinom kao i prvog dana.

Informer

Tamara Knežević

Obajšnjava da je od nedavno njeno porodilište dozvolilo pratnju na porođajima, što je posebno raduje jer kako kaže očevima je mesto pored žena i deteta

- Kao babici, sigurno će mi trebati vremena da se naviknemo i prilagodimo, ali kao ženi koja je i sama majka, oduševljena sam tom odlukom! Mislim da je jako bitno da žena ima pored sebe nekog svog u tim trenucima jer prosto babice ne stižu dovoljno da im se posvete. Ovako, one će biti mažene i pažene koliko i treba da budu. Muževi će moći da prisustvuju rođenju svog deteta, što nije mala stvar. Mislim da smo predugo očeve izuzimali iz priče, i da je vreme da povrate svoje mesto, a to je pored žene i deteta.

Informer

Kada su u pitanju očevi koji su prisustvovali porođaju, kako Tamara kaže, ne poznaje nijednog koji je zažalio zbog svoje odluke.

- Kažu da su se lakše povezali sa bebom, da su pojačali odnos sa ženom, i da su oduševljeni što su bili deo takvog neverovatnog čina. Majke takođe imaju mnogo dokazanih benefita kada im je pratnja prisustvovala. Porođaji traju kraće, žene su zadovoljenije i mnogo ređe dođe do komplikacije. Ja se stvarno radujem koraku koji je napravljen i nadam se da će se druga porodilišta priključiti - zaključila je naša sagovornica.