31.08.2022.

10:18

Foto: PHOTOMASTER

Vesti

VOLEO SRBIJU VIŠE OD SVOG JAPANA! Diplomata pred smrt na Filipinima poručio sinu: Sahranite me u Beogradu

Keisuke Oba je bio japanski diplomata, a često su ga nazivali i prijateljem srpskog naroda. On je na jugoslovensko tlo kročio kada je upisao postdiplomske studije iz političke istorije Jugoslavije 1965. godine. Nakon diplomiranja 1974. godine i specijalizacije, radio je u Ambasadi Japana u Beogradu, tako da je skoro 30 godina bio povezan sa Jugoslavijom.

Od 1988. godine do 1992. je službovao u Beogradu, postavši prvi sekretar ambasade Japana u Jugoslaviji, a potom  i od 1995. do 1998. godine kao otpravnik poslova, da bi naredne tri godine proveo i u Hrvatskoj, sve do 2001.

Keisuke Oba je bolovao od kancera, a bitku za život izgubio je 2002. godine, u svojoj 67. godini, daleko i od rodnog Japana i od voljenog Beograda. 

Među prijateljima i porodica Save Šumanovića

Interesantno je i da je Keisuke bio prijatelj sa porodicom Šumanović iz Šida, potomcima slavnog slikara Save, te da je imao mnogo prijatelja u Beogradu, pa otuda verovatno i ljubav prema ovoj zemlji.

Sinu Naokiju, sa kojim je komunicirao na srpskom jeziku, rekao je da želi da počiva baš na Novom groblju.

- Keisuke Oba je bio pravnik po zanimanju. Rođen je u Hirošimi u Japanu, a preminuo na Filipinima. Njegova urna je položena u parceli broj 30, broj 86 u rozarijumu na Novom groblju. Izvršilac sahrane je Naoki Oba - rekli su iz JKP "Pogrebne usluge" svojevremeno.

Na njegovom nadgrobnom spomeniku stoje isklesane reči: "Voleo je ovu zemlju više od svoje".

Park u Rakovici u njegovu čast

Park u naselju Miljakovac u opštini Rakovica je 2007. godine poneo ime Keisukea Obe, kao dokaz japansko-srpskog prijateljstva. Park se nalazi između Borske, Nikole Markovića i Stevana Opačića, a pre nepunih pet godina je renoviran.