07.09.2022.

08:43

Foto: Kosovo online

Vesti

EPARHIJA O SRAMNOJ PRESUDI PRIŠTINSKOG SUDA NIKOLI NEDELJKOVIĆU: Ovo je još jedan vid diskriminacije Srba na Kosovu i Metohiji

- Ovu presudu, pored svih ostalih stvari koje Srbi na Kosovu i Metohiji svakodnevno proživljavaju, vidimo kao još jednu manifestaciju društva koje se, pred međunarodnom zajednicom, ovde formiralo poslednjih dvadesetak godina, a koje ne počiva na demokratskim osnovama - kaže se u saopštenju Eparhije.

Eparhija Raško – prizrenska ukazuje na to da su i ona sama, kao i cela srpska zajednica, mete stalne kampanje govora mržnje, uz sve sve veći broj incidenata, i niko nikada za to nije odgovarao.

- Takođe, ukazujemo na opasan presedan koji stvara Kosovska policija – da svake godine po neko na Gazimestanu bude uhapšen, a zatim i osuđen na vrlo sumnjivim procesima, bez ijednog dokaza, što smatramo zastrašivanjem Srba koji bi da na ovaj veliki praznik dođu na Gazimestan - dodaju.

Informer

Nikolini roditelji

Ističu da za razliku od jučerašnje izjave premijera Kosova Aljbina Kurtija, prema kojoj je svaki Srbin koji se na Kosovu ne oseća bezbedno kriminalac, Eparhija Raško – prizrenska ukazuje da sa ovakvim diskriminatorskim odnosom institucija, nema Srbina koji može da se oseća bezbedno.

- Pozivamo međunarodnu zajednicu da reaguje i konačno objasni vlastima u Prištini da vlast koju imaju ne bi trebalo da koriste za diskriminaciju i ugnjetavanje nevećinskih zajednica, već da izvrše sve obaveze koje su godinama preuzimali, poštuju zakone i vladavinu prava - dodaje se u saopštenju.

Iz Eparhije se molitveno nadaju da će Nikola da izdrži nepravdu sa kojom je suočen i da će razum i pravo moći da dobije makar u žalbenom postupku.

- Diskriminacija srpske zajednice i poruke iz Prištine nimalo ne doprinose bezbednosti i boljim međuetničkim odnosima na Kosovu i Metohiji, i predstavljaju ozbiljan faktor nestabilnosti u celom regionu - zaključuju u saopštenju.