22.09.2022.

10:04

Foto: facebook

Vesti

OVAKO JE IZGLEDALA CENA SLOBODE! Vesić podelio potresnu fotografiju bitke za odbranu Srbije na vrhu Mačkovog kamena (FOTO)

- Puna tri dana, od 19. do 22. septembra 1914. godine Srbi i Austrougari naizmenično su jurišali i branili položaje na ovom vrhu. Heroizam srpskih vojnika iskazan u toj nemilosrdnoj borbi prevazilazi sve poznate granice. Braneći Srbiju na Mačkovom kamenu u smrt i večno pamćenje otišlo je preko hiljadu naših heroja, junački predvođenih svojim oficirima. Mačkov kamen je jedno od onih imena zauvek upisanih u srce i svest srpskog naroda - napisao je on i dodao:

- Kako je izgledala cena slobode i žrtva njoj prineta, zastrašujuće pokazuje ova fotografija koju je snimio austrougarski oficir neposredno po kraju bitke: na veoma malom prostoru leže pali srpski heroji, jedan do drugoga, onako kako ih je smrt zadesila dok su branili svoju zemlju. Malo ljudi je videlo ovu strašnu sliku.

Informer

- Iako je prošlo 108 godina, pred monumentalnom snagom ovog prizora, danas je moguće samo nemo stajati i duboko poštovati junaštvo naših predaka. Oni nisu imali dileme šta brane i kakvu žrtvu prinose za svoj sveti cilj - zaključio je Vesić.