22.09.2022.

17:28

Foto: printscreen

Vesti

Savremeni trendovi u hirurgiji oka i novi laser u fokusu simpozijuma na VMA

Simpozijum koji se održava u Beogradu na Vojnomedicinskoj akademiji obuhvata oftalmološka predavanja i operacije. Za petak su predviđene četiri operacije: operacije komplikovane katarakte, rupture žute mrlje i skidanja dioptrije.

Načelnik VMA profesor Miroslav Vukosavljević kaže da se svetla obrazovne pozornice Vojnomedicinske akademije ne gase.

- Juče je veoma uspešno završen urološki skup. Bio je veoma edukativan, svi su zadovoljni, koji su dolazili kako iz zemlje, tako i iz ostalih zemalja regiona. Već sutra počinje osmi tradicionalni oftalmološki skup - rekao je dr Vukosavljević i dodao da će u fokusu biti savremeni trendovi u oftalmohirurgiji.

Budući da je interesovanje ogromno, amfiteatar Vojnomedicinske akademije će biti prepun.

- Predstavljamo operaciju katarakte sa ugradnjpom novih intraokularnih sočiva koja će omogućiti da pacijent vidi i na daljinu i na blizinu, ali sa jednim novim mementom. Ne bih otkrivao, oni koji dođu to će videti - navodi prof. Vukosavljević.

Prema njegovim rečima, prvi put na ovim prostorima biće prikazan novi solid state laser za skidanje dioptrije i iskustvo u radu sa ovim uređajem.

- Vojnomedicinska akademija već decenijama radi između tri i pet hiljada operacija godišnje. Trudimo se da pomognemo svim pacijentima bez obzira na to da li su vojni osiguranici za koje smo prvenstveno zaduženi ili civilni osiguranici - napominje prof. Vukosavljević i dodaje da je uočeno da je u porastu dijabetička retinopatija, katarakta permanentno, kao i problemi sa žutom mrljom, odnosno centralnom oštrinom vida.

Uprava za vojno zdravstvo i Ministarstvo odbrane obećali su da će Vojnomedicinska akademija uskoro, možda već krajem godine, dobiti novi aparat za skidanje dioptrije.

Ministarstvo rudarstva i energetike zaduženo je za renoviranje VMA i, kako dr Vukosavljević ističe, sve ide po planu.