01.10.2022.

07:00

Foto:

Vesti

DOBRA VEST! Električna "fijat panda" pravi se u Kragujevcu

 


Proizvodnja električnog modela "fijat panda" počinje u novembru 2024. godine, u fabrici u Kragujevcu, objavio je francuski portal "Argus".
Italijanski gradski automobil biće 100 odsto električni, a prema nezvaničnim informacijama, ovaj model će moći da se kupi već od 12.000 evra.
- Automobil iz "Fijata" biće u ponudi samo u električnoj verziji, barem u Evropi. Njegova proizvodnja biće ujedno i kraj velikih inovacija u lepezi novih "Fijatovih" vozila. Proizvođač će u početku lansirati ekonomičnu verziju sa slabijim motorom od 60 kW, a kasnije će biti dostupna i snažnija verzija od 90 kW za one koji vole jaču kubikažu - navodi francuski portal.

Napredak

Srbija je konačno došla na mapu moderne auto-industrije
Miodrag Piroški



Pripreme u toku
Predsednik Samostalnog sindikata fabrike automobila Saša Đorđević potvrdio je za Informer da se u kragujevačkoj fabrici sada radi punom parom, za razliku od vremena kada je broj radnih dana mogao da se izbroji na prste jedne ruke.
- Trenutno se radi na raščišćavanju proizvodne hale i pojedinih pogona kako bi se montirala nova oprema za predstojeću proizvodnju. Preostalo je 500 radnika zaposlenih u "Fijatu" i oni rade na demontiranju stare opreme i mašina koje se više neće koristiti. U narednom periodu, i to vrlo brzo, očekujemo pre Nove godine, treba da se počne sa instaliranjem novih mašina i opreme koje će se koristiti za proizvodnju proizvodnju električnog vozila. Najpre će se opremiti pogoni preseraja i karoserije. To su proizvodne hale u kojima počinju da se prave automobil. Tu nastaju prvi delovi budućeg vozila - kaže Đorđević i napominje:
- Nezahvalno je sada precizirati detalje o isporuci novih vozila jer je poslovanje neizvesno i zbog rata u Ukrajini. Ali prema trenutnim procenama i izveštajima, nadamo se da ćemo za dve godine imati novi proizvod iz naše fabrike iz srca Šumadije!

Stiže nova oprema

Radi se na raščišćavanju proizvodne hale i pojedinih pogona kako bi se montirala nova oprema
Saša Đorđević, "Fijat"

Informer

Fijat panda

Srbija među najboljima
Da su ovo sjajne vesti za automobilsku industriju, ali i samo tržište, smatra i autor emisije "Vrele gume" Miodrag Piroški.
- Srbija je konačno došla na mapu moderne auto-industrije! Naravno da je ovo značajno i za "Fijat", ali i za celu državu! Proizvodnjom električnih automobila ulazimo u novu tehnološku eru, što je neverovatan pomak. Moja želja je da se 2024. godine u novoj električnoj "pandi" provozam novim Fruškogorskim koridorom - kaže Piroški.
Na naše pitanje koliko bi mogao da košta novi model naš sagovornik odgovara:
- Da se danas prodaje, cena bi bila 30 odsto veća u odnosu na "pandu" sa pogonom na gorivo. Ali verujem da će do 2024. godine ta razlika u ceni biti manja. Moja procena je da će električna "panda" biti skuplja za oko 20 odsto od "običnog" auta - napominje Piroški.

Tabela

Prednosti električnih vozila
* ubrzanje pri kretanju je veće
* vozilo je tiše, vožnja je komfornija
* vozilom se bolje upravlja
* jeftinije od pogona na dizel i benzin


Tavareš: Bićemo ponosni
Karlos Tavareš, izvršni direktor kompanije "Stelantis", izjavio je da je ugovor sa fabrikom u Srbiji jasan i konkretan potez kako bi transformacija firme bila uspešna i obavljen prelazak na novu tehnologiju.
- Bićemo ponosni kada električna vozila izađu sa proizvodne trake - poručio je Tavareš.
Da podsetimo, "Stelantis" je multinacionalna korporacija za proizvodnju automobila, jedna od četiri najveće u svetu, a formirana je 2021. godine spajanjem italijansko-američkog konglomerata "Fijat Krajsler automobili" i francuske PSA grupe.


Svetsko tržište: Svi prave električna kola

Srbija će se proizvodnjom automobila na struju pridružiti velikim svetskim auto-gigantima koji sve više ulažu u proizvodnju električnih vozila. Tako se na tržištu iz godine u godinu pojavljuje sve više modela različitih proizvođača! "Tojota" svojim kupcima nudi model "bZ", "Reno" model "zoe", a "Nisan" u svojoj ponudi ima "leaf" i "ariya" modele. Kada je u pitanju "Folksvagen", električni automobili koje možete pazariti su "golf", "id.3" i "id.5", a "Mercedes" se može pohvaliti sa čak pet električnih modela: EQA, EQB, EQC, EQE, EQS.