11.10.2022.

16:11

Foto:

Vesti

SRBIJA JE POD INTENZIVNIM "DDOS" NAPADOM! Na udaru su mnoge internet infrastrukture u zemlji

Kako "Politika" nezvanično saznaje od izvora blisko povezanih sa većim internet i infrastrukturnim provajderima u Srbiji, u toku je intenzivan "DDoS" napad na mnoge tačke internet infrastrukture u Srbiji, uključujući i na delove mreže koji su uključeni u rad .RS domena, odnosno RNIDS. 

Korisnicima je bilo otežano funkcionisanje sajta Informer.rs, kao i pristup mnogim sajtovima na .RS domenima.

Problemi su počeli u 14:00, i evidentirani su kod velikog broja sajtova i korisnika. U ovom trenutku ne postoje zvanične informacije o ovim dešavanjima.

Šta je "DDos" napad?

DDoS ("DDoS" - Distributed Denial-of-Service) su napadi sa više hiljada računara kojima je cilj da dovedu do preopterećenja veb servera, mreže ili nekog drugog dela infrastrukture i tako onemoguće pristup njihovim korisnicima. Na primer, "DDoS" napad na link onemogućava pristup internetu, dok "DDoS" napad na veb server dovodi do "obaranja“ veb sajta.Većina "DDoS" napada na internetu spada u jednu od sledeće tri vrste:

- Napad na ranjive delove mreže – slanje nekoliko poruka na ranjive aplikacije ili operativne sisteme koji se izvršavaju na računaru koji je meta napada i na taj način određena usluga prestaje sa radom.

- Zakrčenje propusnog opsega – pristupni link napadnutog računara postaje zagušen od paketa kojima napadač preplavljuje napadnuti računar čime se sprečava da pravi paketi dospeju na odgovarajući server.

- Plavljenje vezama – napadač uspostavlja veliki broj poluotvorenih ili potpuno otvorenih TCP veza na računaru koji je meta napada i na taj način računar postaje prezauzet lažnim vezama do te mere da prestaje da prihvata ispravne veze.