13.10.2022.

12:04

Foto: Tanjug

Vesti

MORAMO DA NAUČIMO DECU DA BILO KAKAV VID NASILJA NIJE PRIHVATLJIV! Fokus na edukaciji!

- Fokus svakako mora biti na edukaciji od najranijeg doba i moramo, koliko god to teško bilo i koliko god i mi kao roditelji ne bili dovoljno spremni ili obučeni za to, moramo da pokušamo da naučimo decu da bilo kakav nasilan vid ponašanja nije prihvatljiv - rekla je Brnabić.

Brnabić je istakla da je važno na sistemski način pružiti podršku deci.

- Vlada Srbije će u budućnosti još više morati da se oslanja na rad i znanja organizacija civilnog društva kako bi vi nas edukovali i kako bismo zajedno videli kako da adekvatnije odgovorimo na ovakve stvari - rekla je Brnabić.

Informer

Podsetila je da je u decembru 2021. godine napravljen protokol o saradnji sedam ministarstva kako bi se zajednički radilo na tome da se napravi platforma koja će biti prva nacionalna platforma za učenike, nastavnike i roditelje sa ciljem da se smanji nasilje nad decom, ali i vršnjačko nasilje i da se uvede veći red u osnovne i srednje škole.

To je, podsetila je, platforma "Čuvam te" koja, dodala je, na jednom mestu danas integriše sve potrebne aspekte temeljne prevencije i alate za suzbijanje nasilja koje uključuje decu bilo kao žrtve ili kao počinioce nasilja.

Navela je da je samo u prvoj godini rada platforme "Čuvam te" obukama na platformi pristupilo više od 44.000 korisnika što, dodala je, pokazuje koliko je ova tema važna.

Na otvaranju konferencije govorili su i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofer Hil, kao i domaćin konferencije i osnivač Centra za nestalu i zlostavljanu decu Igor Jurić.

Informer

Konferencija o “Bezbednost i odgovornost 2022" organizovana je sa namerom da se stručnjaci u našoj zemlji

upoznaju sa primerima dobre prakse i najefikasnijim načinima pružanja pomoći deci koja su pretrpela traumu, odnosno bilo koji vid zlostavljanja, bilo da je reč o vršnjačkom, seksualnom, porodičnom ili bilo kom drugom nasilju.

U okviru konferencije biće održano više panela tokom kojih će govoriti visoko kvalifikovani stručnjaci iz zemlje i sveta, a nakon zvaničnog otvaranja usledila je prva panel diskusija pod nazivom "Unapređenje sistema potrage za nestalom decom: AMBER ALERT sistem alarmiranja javnosti o nestanku dece".