21.10.2022.

18:31

Foto:

Vesti

PRESUDA! Upravni sud osporio upis Živojina Rakočevića za predsednika UNS

Grupa članova UNS podnela je krajem juna prošle godine žalbu na rešenje APR kojim je Živojin Rakočević upisan za predsednika Udruženja novinara Srbije. Ta žalba je odbijena jer je Ministarstvo za ljudska prava smatralo da njeni podnosioci nisu ovlašćena lica. Zatim su novinari Anel Grbović, Ivana Mićović, Petrica Đaković i Novica Savić početkom decembra prošle godine podneli tužbu Upravnom sudu tražeći zaštitu svojih prava.

Advokat grupe novinara i članova UNS, Miodrag Stišović, rekao je da je ovom presudom pravilno utvrđeno činjenično stanje i da je ona potvrdila da APR i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog povredili postupak time što nisu pravilno primenili pravo.

- Upravni sud je ovom presudom pravilno utvrdio činjenično stanje i doneo odluku osnovanu na zakonu. Prvostepeni organ, Agencija za privredne registre, i drugostepeni organ Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog nisu pravilno primenili pravo, čime su povredili postupak, kada su odbacili žalbu članova UNS koji su osporili upis Živojina Rakočevića za predsednika u nadležni registar APR i brisanje Vladimira Radomirovića od strane Nina Brajovića. Mišljenja sam, kao i sam sud, da svi članovi UNS imaju pun kapacitet i pravo da osporavaju odluke svog udruženja, naročito one za koje smatraju da su nezakonite, suprotne zakonu i Statutu UNS - rekao je advokat Stišović.

On je dodao da su članovi Udruženja novinara Srbije pokrenuli odgovarajuće postupke kojima osporavaju glasanje i izbor Živojina Rakoćevića za predsednika UNS.

- Ova presuda je korak u zaštiti prava svih članova Udruženja novinara Srbije - naveo je Stišović.

Informer je juče od Udruženja novinara Srbije, kao i od Živojina Rakočevića i Nina Brajovića tražio izjavu povodom ove presude, ali je do ovog trenutka nismo dobili. 

Informer