28.10.2022.

07:00

Foto: Informer

Vesti

DANIJELA VASILIJEVIĆ I FONDACIJA "HUMANA SRCA" U BELOJ CRKVI! Porodici Petroman obnovljena kuća

Da najteži dani postanu prošlost, ovoj četvoročlanoj porodici pomogli su Danijela Vasilijević i njena fondacija "Humana srca". Oni su sa ljudima dobre volje uspeli da Nenadu, Tatjani, Marku i Mariji poprave kuću i omoguće im da žive normalnim životom.

- Na ovu porodicu ukazala je nastavnica malog Marka. Ona je za njega imala samo reči hvale, rekla mi je da je odličan učenik, među najboljima, ali da je primetila da je u poslednje vreme izgubio osmeh, sjaj u očima... To ju je navelo da pomisli da porodica ima nekih problema i otišla je da ih poseti. Kada je videla u kakvim uslovima žive, alarmirala je opštinu, koja nam se obratila za pomoć - priča Danijela i opisuje šta je zatekla kada je otišla kod porodice Petroman:

Informer

- Kada smo ušli u deo kuće u koji je ova porodica živela, imali smo utisak da smo u sceni horor filma. Od 100 kvadrata, oni su koristili samo 20, kupatila skoro da nije bilo, zidovi oštećeni i stalno mokri zbog propalog krova. U kući je uvek bilo hladno i osećala se vlaga.

Kako kaže Danijela, reč je o školovanoj porodici kojoj je u poslednje dve godine sve u životu krenulo po zlu.

Pokloni za nezbrinutu decu

Fondacija "Humana srca" posetila je u Beloj Crkvi i Dom za decu bez roditeljskog staranja "Vera Radivojević", gde je smešteno 48 mališana. Zaposleni u fondaciji obišli su ovaj dom u septembru i dogovorili se da deca na parčetu papira napišu šta bi želela da dobiju za poklon i ubace ih u kutiju. Deca su to uradila, ali se, kako su nam i sama rekla, nisu preterano nadala da će im neko zaista te želje i ostvariti. A potom je stiglo iznenađenje! U dom su dopremljeni bicikli, mobilni telefoni, laptopovi, trotineti, kopačke, dres Crvene zvezde... Usledili su zagrljaji, osmesi, ali i suze radosnice dece kojoj su ispunjene želje.

Prema rečima Zorana Stankovića, direktora doma, deca su uvek željna pažnje.

- Dobijamo pomoć, ali to su uglavnom paketi hrane, garderobe i naša deca imaju sve osnovno što im treba. Međutim, dosad ih skoro niko nije pitao šta ona zaista žele. Zato su im ovi pokloni iz humanitarne organizacije zaista ulepšali život - kaže direktor doma Zoran Stanković.

- Mama Tatjana je studirala srpski jezik i književnost i apsolvirala na pedagoškoj akademiji, a otac Nenad je školovani violinista. Živeli su skromnim, normalnim životom, ali su ih onda dočekali problemi iz kojih su se teško izvlačili, mada su svojoj deci pokušali sve da pruže - kaže Danijela.

Informer

U razgovoru sa Tatjanom saznali smo da je kuću nasledila od pokojnih roditelja, otac je bio pukovnik u penziji, a majka nastavnica srpskog jezika.

- Nekad je to bila jedna od četiri vile u Beloj Crkvi, sagrađena u 19. veku, ali se godinama nije ulagalo u nju. Kada smo se uselili, uložili smo koliko smo mogli. Kada su stigla deca, sve se promenilo. Nenad je u međuvremenu imao dva moždana udara, ja sam ostala bez posla... krenulo je sve nizbrdo. Ali eto, zahvaljujući dobrim ljudima deca će ponovo imati bolji život - kaže Tatjana.

Prema Danijelinim rečima, oduševljenje ove porodice kada je ušla u renoviranu kuću teško je opisati rečima. Marko i Marija dobili su potpuno novu sobu, dnevni boravak, kupatilo... ono na šta većina njihovih vršnjaka i ne obraća pažnju, a oni su reagovali kao da im je neko poklonio čitav svet.

Informer

- Nadamo se da će pomoć koju smo pružili biti podstrek porodici Petroman da život počne od početka - rekla je Danijela ispred fondacije "Humana srca".

Nenad se zahvalio Danijeli i svim ljudima koji su pomogli.

Informer

- Hvala svima. Sada živimo kao svaka normalna porodica. Iako nikad nismo tražili pomoć, stigla je u poslednji čas - rekao je Nenad.